luni, 10 octombrie 2011

Filme de văzut 3 - Toate pânzele sus

Exista vreun film pe care l-ati vazut in copilarie sau adolescenta, dar pe care l-ati revazut cu placere ca adult? Eu am unul. “Toate panzele sus”. L-am revazut de nenumarate ori, dar niciodata nu ma plictisesc. Desi cunosc scenele aproape pe dinafara si chiar replicile uneori, nu ma plictisesc. Zau ca nu pot sa-mi explic. Mi se intampla uneori sa citesc aceeasi carte de mai multe ori sau sa vad acelasi film de mai multe ori fara sa ma plictisesc, ba chiar sa ma amuz cu aceeasi fervoare ca la inceput sau uneori chiar mai mult, pe masura ce reusesc sa inteleg mai bine, sa analizez in amanunt. Stiu ca suna prostesc, dar asta e.

Nu am citit cartea lui Radu Tudoran, mai mult de teama sa nu stric farmecul imaginilor, dar am vazut filmul de nu mai stiu cate ori si mi se pare unul din cele mai reusite filme romanesti. E adevarat ca si distributia, cu mici exceptii, e una de valoare, actori care reusesc sa dea un farmec aparte personajelor, reusesc sa transmita extraordinar atat dramatismul cat si comicul situatiilor. Favoritii mei? Gherasim, Ismail si Ieremia, ordinea fiind aleatorie.
Care este filmul vostru?


10 comentarii:

  1. Eu am o carte pe care am citit-o in diferite etape ale vietii, si de fiecare data am gasit alte sensuri - Arta Conversatie - Ileana Vulpescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit cartea, dar cum sunt curioasa din fire, o sa arunc un ochi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Amadeus (1984) este un film memorabil şi de neuitat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tom Hulce face un rol de exceptie in acest film. M-a impresionat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe aripile vantului - cartea, am citit-o de foarte multe ori. Iar filmul l-am vazut de vreo 6 ori. Mi-a placut si filmul Doctor Jivago, desi nu l-am vazut decat odata, m=a impresionat.
    Le pun la urma, dar nu pentru ca ar fi pe ultimul loc: My fair lady si Pride and prejudice (aici includ si cartea).

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe aripile vantului am citit cartea si am vazut si filmul, doar o data. Mandrie si prejudecata am citit cartea de 'nspe mii de ori si nu ma satur niciodata de prostia Doamnei Bennet :)). filmul imi place seria BBC cu Colin Firth.
    Doctor Jivago, intr-adevar impresionant. cartea nu am citit-o.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cel de la BBC imi place si mie! Cartea am citit-o de 50 de ori pe putin. Sunt putin dusa... :))
    Doctor Jivago nu am citit cartea, am vazut filmul. Omar Sharif face un rol de milioane!

    RăspundețiȘtergere
  8. lasa ca nu esti numai tu dusa :)) eu nu imi amintesc de cate ori am citit cartea oricum de muuuulte ori si am vazut si toate ecranizarile realizate dupa roman. asa ca ...
    suntem duse? ei, si ce!

    RăspundețiȘtergere
  9. OOOOOOO!! Si eu sunt dusa! Recunosc!
    "Toate panzele sus!" -si eu sunt mare fan atat al filmului cat si al cartii. TREBUIE NEAPARAT sa citesti cartea!!
    Alte obsesii?
    "Pe aripile vantului" - nu mai stiu de cate ori am citit cartea, dar sigur a fost mai mult de 10 ori. Am vazut si filmul de vreo 5 ori.
    "Shogun"- am citit cartea de vreo 4-5 ori si a fost superba. Am vzut si filmul dar nu m-a dat pe spate.
    "Contele de Monte-Cristo" si colectia Dumas am citit-o si recitit-o neobosita.Filmul- prima varianta cu Richard Chamberlain l-am vazut de cele mai multe ori.
    Au mai fost si altele da' nu vreau sa ma intind. Concluzia mea ar fi ca intotdeauna cartea e mult mai buna decat filmul.
    Ultimul film care m-a dat pe spate a fost seria "Bridget Jones". Mi-a placut filmul mai mult decat cartile dar s-ar putea sa fie de vina Hugh Grant :)

    RăspundețiȘtergere
  10. wow! bine ai venit in club :))
    deci sa citesc cartea ca nu o sa ma dezamageasca. ok! esti prima persoana pe care o cunosc care a citit "Toate panzele sus" si a vazut si filmul. Dumas, cred ca am citit tot daca nu, aproape tot ce a scris. Chamberlain e unul din preferatii mei :)
    hahahaha! deci esti fan Hugh Grand. imi place mai mult Colin Firth :)) am vazut filmele din seria Bridget Jones, nu am citit cartile.

    RăspundețiȘtergere