marți, 8 mai 2012

Din înțelepciunea amicului Don't disturb

Eram cu Don't disturb la o … să-i zicem șuetă și ascultam pe cineva vorbind cu patos despre preferințele sale, elogiind până la vomit niște chestii care mie îmi dădeau fiori, iar marea majoritate a audienței aproba frenetic, venind care mai de care cu elogii și susținând cu patos opiniile vorbitorului. Și stăteam acolo cu o mutră deloc inteligentă, sunt convinsă, întrebându-mă cum Doamne Iartă-mă poate cineva adora așa ceva.
Mă uit la Don't disturb, era serios, cu o mutră din aia care arată atenție și concentrare, dar pe care nu poți citi nimic. Îmi fac curaj să îl întrerup din meditație și îl întreb cu juma de gură:
”Ție îți place chestia aia?”
Îmi aruncă o privire din aia dezgustată și îmi zice scurt:
”Ce-i? Te țicniși?”
”Bine, mă întreb cum de altora le place atât de mult, și nu sunt deloc puțini, și nouă nu. Noi suntem săriți de pe fix, ori ce?”
Îmi răspunde ca de fiecare dată, sigur pe el, fără nici o ezitare. (Omul ăsta are de fiecare dată un răspuns la îndemână. Mă seacă! Niciodată nu îl lași fără cuvinte.)
”Sunt forțați să le placă. Vai de ei dacă nu le place.”
M-a încuiat. Așa că întreb ca un școlărel idiot:
”De ce?”
”Păi sunt excluși, nu sunt acceptați de ceilalți.”
”Vrei să zici că există persoane care afirmă că le place ceva numai pentru a fi acceptați?”
”Da, numai pentru a face parte din trib.”
Eu cred că sunt cam pancă sau poate că acord prea mult credit oamenilor și de asta o iau în freză de atâtea ori. Sunt chestii care mi se par de-a dreptul stupide, ridicole, idioate și jenate pentru ca un om să se preteze la ele. Cred că încă nu pot accepta că există persoane care se pot depersonaliza numai pentru a fi acceptate într-un mediu sau într-un cerc, pentru a obține vreun favor, oricare ar fi el. Poate de asta sunt unde sunt și nu mă învârt prin cercuri înalte. Am nevoie să mai cresc, nu?  :)))

12 comentarii:

  1. Nu, scumpa mea. Insusi faptul ca ai preferinte, idei, pareri, ca nu adopti spiritul de turma, ca nu inghiti hapul fara sa clipesti, cu creierul spalat si neted denota maturitate si inteligentza. Insusi faptul ca ii poti vedea cu atata claritate pe cei ce se conformeaza unor idiotenii spre a se incadra undeva arata ca esti un om cu opinii, cu pareri, cu o gandire proprie. Despre spalarea mintii a scris, mai bine decat ne-am fi putut imagina, George Orwell in "1984". Daca nu ne impotrivim, sunt sanse sa ajungem toti acolo. Niste roboti handicapati de dragul spiritului de turma. Orice curent si trend isi are si contestatarii. Asa se face selectia. Asa ceea ce e bun ramane si dainuieste, se extinde, in timp ce ideile cretinopate se elimina. Cel putin asa ar trebui sa fie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, se pare ca turma e foarte importanta. problema e ca din ce ma uit in jur, din aia vad mai multi adepti la ... trib. se pare ca aderand la trib treci mai usor prin viata. ma intreb insa, cum poti trai fiind obligat sa inghiti atat de multe. oricum zi de zi inghitim destule fara vrem, cum de reusesc unii sa mai inghita in plus, voit.

      Ștergere
    2. Cine stie ce au in cap cei ce tin mortzis la turma. Vor neaparat sa se lepede de o identitate a lor, sa devina doar un fir de nisip intr-o Sahara? Nu am idee ce anume ii calauzeste. Poate teama de singuratate. Poate nevoia de a socializa. Astea ar fi niste motive plauzibile, din punctul meu de vedere. Nu ma regasesc in ele, insa cu siguranta unii se regasesc.

      Ștergere
    3. nu cred ca e teama de singuratate cat nevoia de a deveni la fel cu cineva care a ajuns intr-o anumita pozitie sociala. e cunoscut. nu conteaza prin ce se face cunoscut, atata timp cat se vorbeste despre el/ea, atata timp cat lumea il recunoaste si se discuta despre el. si daca nu pot ajunge in acea pozitie, cel putin devin cunoscuti prin asociere.

      Ștergere
    4. Atunci cuvintele care ii descriu sunt "jalnic" si "patetic".
      Fereasca Dumnezeu!

      Ștergere
    5. e adevarat, jalnic si patetic sunt cuvintele care descriu perfect tipul asta de persoane, dar sunt din ce in ce mai multi si te izbesti de ei la tot pasul. dar ce ma distreaza cel mai tare, dar ma si enerveaza in acelasi timp e ca tu, cel care ai o opinie diferita, dar bine documentata si justificata, tu vei fi blamat si nu ei care pretind a fi adeptii unei idei, dar cand le ceri sa explice de ce, incep sa se balbaie si bat campii. e pentru ca asa e moda, ori asa se cere, ori asa e favorabil etc.

      Ștergere
  2. Eu imi spuneam intotdeauna parerea cu voce tare, dar, de la un timp, am inceput sa ma mai abtin. Acum, daca am alta parere decat "turma" despre un subiect o mai tin si pentru mine. Ca se uita urat la mine zic ca-s nebuna.
    Fiecare cu ideile lui, cu parerile lui traieste cum vrea.
    Nu trebuie sa le arat eu tuturor drumul cel bun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu imi spun parerea numai daca imi este ceruta. dar cine imi cere parerea o face pe riscul lui ca s-ar putea sa nu ii placa ce aude. :)) am constatat de curand ca unii iti cer parerea numai pentru a primi o confirmare sau un elogiu, nu pentru ca i-ar interesa neaparat parerea mea, de ex. si cand nu le place raspunsul se imbufneza sau dau bir cu fugitii :))
      nu, nu e vorba de aratat drumul, e vorba ca fiecare ar trebui sa ne putem exprima liber opiniile fara teama de repercusiuni din partea turmei.

      Ștergere
  3. Nu stiu de ce postarea asta m-a dus cu gandul la Hitler :)) Cum dracu a reusit sa stranga el atatia adepti, sa mute masele la discretie. Era numai un pic si cu un smoc de mustata, dar ragea de impresiona tot in jurul sau. Si abea acum imi dau seama cat de important e sa existe oameni care se opun efectului de turma si in acelasi timp ma bucur mult ca esti unul dintre ei Tina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu pot sa spun ca cunosc prea multe despre Hitler, desi "o inteligenta" m-a comparat cu el la un moment dat, a fost asa, o comparatie voalata :))citez: " si Hitler iubea animalele, asta nu inseamna ca a fost un om bun" :))
      dar revenind la Hitler si la alti asemeni lui, care de-a lungul istoriei au ajuns sa conduca masele, cred ca astfel de persoane se ridica in situatii politice si sociale de criza, iar turmele, vad in ei salvatori, fiind orbiti de discursuri pompoase si pentru ca la inceput tipul asta de oameni le spun ceea ce vor sa auda, speculeaza momentul. cand se trezesc... e deja prea tarziu. si daca ne uitam un pic la situatia politica si sociala din Europa acestor zile, vedem ca organizatiile extremiste incep sa castige teren din ce in ce mai mult datorita confuziei generale, situatiei economice deazastruoase etc.
      cat despre turme ... cred ca fiecare are dreptul (inca)la o opinie proprie, la un crez, sa urmeze o idee, atata timp cat e o alegere proprie si constienta, dar cand sustii o chestie numai pentru ca asa face vecinul, ori asa face seful si ar da bine ca tu sa faci la fel sau asa face X si tu tii sa te bagi in seama, ori primesti ceva etc. desi tu nu pricepi nimic, deja mi se pare o idiotenie. si mai rau e ca desi nu pricep nimic din ce sustin cu tarie, mai fac si circ celor care sunt de alta parere.

      Ștergere
    2. Eu am vazut pe National Geografic un documentar cu Hitler, dar am adormit si televizorul mergea tare, am inceput sa visez ca-s in razboi, prin transeie si se impusca, tragea cu tunu, iar cand m-am trezit. M-am trezit speriat, WTF! era razboi in televizor de numa. De atunci cand ma pun in pat dau televizorul incet, daca ma uit la el. Desi nici nu mai stiu de cand nu l-am deschis. Dar ma mai apuca cateodata...
      Cat de organizatiile extremiste, cred sincer ca sunt necesare, paradoxal, pentru echilibrul societatii. Adica daca ceva o ia in directia gresita spre o extrema, daca nu exista extrema opusa care sa traga inapoi acel ceva, atunci se duce pe rapa. Toate lucrurile se intampla pentru ca asa trebuie sa se intample.
      Despre turme, nu mai zic nimic... Cred ca mai usor e sa fii oaie de cat pastor si de obicei omul alege calea cea mai usoara pe care as alege-o si eu la modul cel mai PRECIS cu putinta. Dar de ce nu pot, habar nu am. Si credema am avut tentative nenumarate. Am ajuns la concluzia ca felul de om e fel de om si punct.

      Ștergere
    3. :))) te alerga Hitler prin vis? mi se intampla si mie sa adorm cu tv-ul pornit. dorm atat de bine, ca nu iti faci idee, dar cu volumul aproape de minim.
      e normal sa existe un echilibru, dar de regula noi, oamenii cadem in extreme. mintea omului e complicata si greu de inteles mecanismul de functionare :))

      Ștergere