miercuri, 25 iulie 2012

Amoruri ... din nimic

Că tot ziceam mai deunăzi, în Femei,  că îmi pierd timpul cu filme despre alte epoci, am văzut Becoming Jane din lipsă de ocupație. Da, știu, a apărut acum o veșnicie, dar eu sunt tot timpul întârziată și oricum nu despre film vreau să vorbesc. Filmul, care se vrea bibliografic, e o prezentare a presupusei povești de iubire a scriitoarei engleze Jane Austen. Cine e Jane Austen cred că nu mai e nevoie să spun. Blamată sau adorată, e una dintre cele mai cunoscute autoare ale literaturii engleze. Filmul mi s-a părut un siropel bun de consumat când ești prea plictisit și nu ai nimic altceva la îndemână. Mă așteptam să fie romantizată povestea și totuși industria filmului nu contenește să mă lase cu gura căscată datorită modului în care reușeșete să facă din tânțar, armăsar.
Referitor la povestea de iubire dintre Jane Austen și Tom Lefroy nu se știe nimic clar, nimic concret. Nu există nici o informație scrisă, clară, un jurnal, o scrisoare, o însemnare etc. Sunt doar presupuneri, supoziții ale diverșilor, pe baza unicelor două scrisori păstrate pe care Jane le-a scris surorii sale Cassandra și care fac referire la Tom Lefroy. Nu reiese nimic spectaculos din acele pasaje, doar că a fost poate un flirt, au fost o companie plăcută pentru o scurtă perioadă de timp, el plecând la Londra și apoi în Irlanda.
sursa foto
”You scold me so much in the nice long letter which I have this moment received from you, that I am almost afraid to tell you how my Irish friend and I behaved. Imagine to yourself everything most profligate and shocking in the way of dancing and sitting down together. I can expose myself however, only once more, because he leaves the country soon after next Friday, on which day we are to have a dance at Ashe after all. He is a very gentlemanlike, good-looking, pleasant young man, I assure you. But as to our having ever met, except at the three last balls, I cannot say much; for he is so excessively laughed at about me at Ashe, that he is ashamed of coming to Steventon, and ran away when we called on Mrs. Lefroy a few days ago.
[…] After I had written the above, we received a visit from Mr. Tom Lefroy and his cousin George. The latter is really very well-behaved now; and as for the other, he has but one fault, which time will, I trust, entirely remove — it is that his morning coat is a great deal too light. He is a very great admirer of Tom Jones, and therefore wears the same coloured clothes, I imagine, which he did when he was wounded.” (Saturday 9 January 1796)
Friday. — At length the day is come on which I am to flirt my last with Tom Lefroy, and when you receive this it will be over. My tears flow as I write at the melancholy idea.”(Thursday 14 January 1796)
Mai există o singură menționare a lui Tom Lefroy într-o scrisoare, doi ani mai târziu:
"... She did not once mention the name of to me, and I was too proud to make any enquiries; but on my father's afterwards asking where he was, I learnt that he was gone back to London in his way to Ireland, where he is called to the Bar and means to practise." (November 17, 1798)
Trebuie să luăm în calcul și societatea în care se petrec toate acestea, mentalitatea timpului și nu în ultimul rând faptul că Jane Austen era o scriitoare, o scriitoare de romane în care romantismul și exaltarea joacă un rol principal.
Restul e imaginație sau povești ale unor persoane care nu au fost direct implicate, nepoți care și-ar fi auzit unchii sau bunicii făcând anumite afirmații, așa cum e și cea potrivit căreia Tom Lefroy ar fi recunoscut în fața unui nepot că ar fi iubit-o pe Jane Austen, dar că a fost doar ”a boyish love”.
Din cele 2 variante ale presupusei povești de iubire prezentate de analiști de-a lungul timpului, realizatorii filmului au ales-o pe cea frumoasă. Mai e și varianta urâtă în care Lefroy o părăsește pur și simplu pe Austen.
sursa foto
Tom Lefroy se căsătorește cu Mary Paul pe care se pare că o cunoscuse cu vreo doi ani înainte de a o cunoaște pe Jane Austen și cu care ar fi fost de fapt logodit la momentul întâlnirii cu Austen. Hmm! Pare, așa, ca în cărțile ei, nu? Să fi fost Tom Lefroy un Willoughby acționând cu nerușinare? Sau un Edward Ferrars prins în capcana propriilor decizii? (Rațiune și simțire)
Orice s-ar fi petrecut în decembrie 1797, este cert că prin noiembrie 1798 tot ce ar fi fost între Jane Austen și Tom Lefroy era un capitol încheiat.
Se mai spune că după moartea lui Jane Austen, Tom Lefroy ar fi venit din Irlanda să îi aducă un ultim omagiu, vizitând mormântul acesteia de la Winchester Cathedral, ceea ce iar nu mi se pare vreo dovadă ascunsă.
Se speculează mult pe marginea faptului că Jane Austen nu s-a căsătorit niciodată pentru că l-a iubit prea tare pe Lefroy sau pentru că a suferit prea tare din cauza lui. Dar sora ei Cassandra de ce nu s-a căsătorit niciodată? Nici ea nu l-a putut uita pe Tom al ei? Erau oare sentimentele chiar atât de profunde și devastatoare la acea vreme? Erau iubirile unice și durau o viață în acele timpuri? De ce nu ia nimeni în calcul și posibilitatea că a fost o decizie bazată pe cu totul alte considerente și nu pe suferința provocată de o iubire neîmplinită?
Înțeleg că e greu de acceptat faptul că autoarea unor romane de succes care au ca ingredient principal tocmai iubirea să nu își fi găsit împlinirea tocmai în iubire și de aici toată goana asta nebunească pentru a afla ”DAR de ce?”și despicarea firului în patru, descoperirea de indicii ascunse în orice frază, în orice gest. Dar totuși … mintea omenească chiar nu poate accepta că o femeie poate alege să fie singură și dintr-un alt motiv care să nu implice neapărat un bărbat, sau o iubire neîmplinită? Ori femeile trebuie neapărat să se mărite și să facă copii, altfel nu sunt în regulă?

7 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol!
    Cartile lui Jane Austen se numara printre preferatele mele, iar Jane ca si femeie mi se pare adorabila,o femeie puternica, un personaj din propriile ei carti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc tizule :) si pentru aprecieri si pentru vizita.si eu i-am citit toate cartile. am citit cam tot ce am prins de literatura engleza si am ajuns la concluzia ca englezii sunt cei mai buni scriitori, indiferent de subiectul tratat.

      Ștergere
    2. Scuze pentru intarzierea cu care observ ce ai scris.
      In 1970, in Romania, o femeie nemaritata la 28 de ani era considerata de societate si de ea insasi "fata batrana". Ceea ce nu ii mai permitea sa aleaga. O alegea cineva? Daca voia sa fie in randul lumii, accepta partida, fireasca pentru ochiul din afara, mai ales daca partenerul provenea dintr-o lume "buna". Ca acel compromis o nefericea pe ea e alta poveste. Unele au fost perfect capabile de asa ceva. S-au sacrificat pe altarul cerintelor societatii. Credinta mea e ca pentru a refuza acest compromis e nevoie de mai mult curaj decat pentru a ti-l asuma. Daca ti-l asumi, esti inca o nevasta ca toate nevestele. Daca nu, lumea te va privi mereu cu suspiciune intrebandu-se ce nu e in regula cu tine.
      Despre Jane Austen nu ma pot pronunta. Nu am vazut filmul si nici nu cunosc ratiunile ei. Ce anume o determina sa nu se alinieze cerintelor societatii? Poate ca insusi faptul ca era scriitoare o facea singulara, o detasa de restul lumii. Intr-o vreme in care femeia era doar "conducatoarea gospodariei" sau servitoarea ei, Austen a ales sa scrie. Sa gandeasca. Sa fabuleze. Clar gandirea ei nu era aliniata celorlalte femei din acele timpuri. Clar e ca, daca l-a idolatrizat pe Lefroy, nu a avut ocazia sa il cunoasca indeaproape. S-a amorezat de o iluzie si poate a ramas sclava ei. Dar nu pot sa ma pronunt. Poate a avut alte ratiuni.
      Nu inteleg complet nici ratiunile actuale, asa ca mi-ar fi greu sa patrund intelesul celor trecute, din pacate...

      Ștergere
    3. lasa ca nici azi nu suntem prea departe. inca mai exista o anume tagma care vede in femeile nemaritate ceva impropriu, care vede in orice iese din normal ceva impropriu, de fapt.
      cat despre Austen, mi-e greu sa cred ca a fost pasiunea/dezamagirea cea care a determinat-o sa nu se conformeze regulilor. poatee si peentru faptul ca nu cred in pasiuni devastatoare, complete si pentru totdeauna :).
      mi-a placut expresia "sclava unei iluzii". crezi ca asta e unul din motive, general vorbind, pentru care unele femei aleg sa fie singuure?

      Ștergere
  2. Despre Austen cred ca a ales sa fie diferita, fara sa-i pese de ce se spunea sau se credea despre ea. A avut indrazneala sa fie diferita. Bravo ei!
    In zilele noastre, femeile nu prea aleg sa fie singure. Iar cele care aleg sa fie singure... fie au traversat o drama majora, cum ar fi pierderea unui partener care le era, cu adevarat, ceea ce aveau nevoie, si atunci ele raman fidele amintirii, fie aleg sa fie singure ca sa nu aiba de suferit mai mult intr-o relatie, autoprotejandu-se, asadar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fie descopera ca viata ofera lucruri mai interesante decat o casnicie in care intentiile initiale se pierd pe parcurs, de regula,si nu intotdeauna sunt inlocuite cu ceva placut.

      Ștergere
  3. Foarte adevarat. Probabil exista o scara a prioritatilor pe care ti-o insusesti la un moment dat, anume atunci cand realizezi ca nu poti fi cel mai bun profesionist si cel mai bun familist in acelasi timp. Depinde de tipul de ambitii pe care le ai. Si, femei sau barbati, toti avem ambitii. :)

    RăspundețiȘtergere