joi, 21 martie 2013

Reguli de aur când scrii un document


Toată lumea are pc azi și mai peste tot se cer formularele făcute la calculator. Nu trebuie studii înalte pentru a scrie un document și a-i da o formă care nu zgârie pe creier. Când e vorba de o cerere sau ceva de genul trei rânduri, trei lulele, trei surcele, nu are nimeni treabă, se trece cu vederea, dar când scrii rapoarte, faci propuneri, expui proiecte, analize, faci recenzii, digitalizezi cărți, deci când lucrezi cu documente mari pe care altul o să trebuiască să le citească și mai aștepți și o aprobare sau vrei să faci o bună impresie, încearcă să nu lași documentul ăla ca pe o rufă aruncată la coș. Aranjează-l, ”cosmeticește-l” pentru că cel care îl va citi îi va acorda atenție și va avea răbdare cu el dacă nu îl zgârie pe ochi. Dacă i-l arunci acolo strâmb și dezlânat, oricât ar fi de bine documentat, bine realizat, oricât de bună ar fi propunerea, proiectul, cartea etc. ai mari șanse ca să aterizeze la coș sau să fi refuzat fără ca cel cărui îi era adresat materialul să îl fi studiat măcar. Pentru că timpul e scurt și răbdarea puțină. Dacă îl obosești pe om, care e deja obosit de alții, se va lipsi de tine. Și nimeni nu are chef să muncească după tine, clar. Decât să aranjezi ce a bătut altul, mai bine bați tu singur, vă spun sincer.
Există câteva reguli generale în editarea de documente pentru care nu îți trebuie cursuri speciale. E nevoie numai de puțină bunăvoință, să te uiți pe butoanele din partea de sus a ecranului, în cazul editorului Word. Dacă le acorzi puțină atenție vei vedea că e clar ca bună ziua ce face fiecare. 
Nu ai nevoie de mai mult pentru un text frumos. O să enumăr  cele câteva reguli mai jos:

1. Mărimea fontului (scrisului) este, de regulă, 12. Nu trebuie să îi scoți omului ochii cu scris gigantic, dar nici să îi scrii cu purici pentru a-l obliga să mărească procentul de vizualizare.

 
2. Alege un singur tip de font (mod de scriere) pentru tot documentul. Nu îl face ca pe o sorcovă. Cel mult titlurile capitolelor fă-le de cu alt tip de font, dar mai bine nu. Cele mai folosite și cerute fonturi sunt Times New Roman și Arial. Sunt mai ușor de citit. Dacă totuși alegi altul, vezi să accepte caractere românești ca să nu îl lași pe dobitocul care trebuie să citească să încerce să ghicească ce or vrea să fie pătrățelele sau steluțele alea care apar în loc de anumite litere.

 
3. Nu exagera cu textul îngroșat, înclinat sau subliniat pentru că obosește ochiul. Strict ce este cu ADEVĂRAT important. Triază la sânge.


4. Textele se aranjează și la dreapta nu numai la stânga. Calculatorul, de regulă, e setat să aranjeze numai la stânga, ceea ce face ca partea dreaptă a textului să pară zdrențuită. … adică dezordonată. Există buton și pentru asta. 

 
5. Titlurile se centrează, adică se pun pe mijlocul paginii. ... cu butonul de rigoare.
 
 
6. Pentru a aplica toate cele de mai sus unui text de orice dimensiune trebuie ca, mai întâi, să selectezi textul respectiv. Selecția unui text mic o poți face cu mouse-ul ținând apăsat butonul din stânga și parcurgând textul dorit. După ce s-a albăstrit, apeși butonul dorit. 
Pentru a selecta complet un text, (care se poate întinde pe zeci de pagini), apeși simultan tastele CTRL și A.
 
7. La sfârșitul unui rând nu se apasă tasta ENTER decât dacă vrei să începi paragraf nou. Dacă nu, scrie în continuare, programul va aranja singur textul, frumos.
 
8. Nu despărți cuvântul în silabe la sfârșit de rând, chiar dacă tu ai impresia că nu o să încapă. Programul va înghesui cuvântul acela întreg în spațiul în care tu crezi că nu intră. Garantat!

9. La început de paragraf nu se lasă spațiu decât dacă vrei să scrii cu alineat, se apasă tasta TAB și NU bara de spațiu la nesfârșit, dar niciodată de tot atâtea ori la fiecare început de paragraf.


10. Se lasă un spațiu totdeauna DUPĂ, dar niciodată ÎNAINTE de:
 - virgulă;
 - punct final;
 - două puncte;
 - punct și virgulă;
 - !;
 - ?;
 - linie de dialog

11. DAR NU se lasă spațiu:
 - înainte și|sau după cratimă;
 - între ghilimele ”și ceea ce este cuprins intre ghilimele”;
 - între paranteze și conținutul parantezelor (5-3);
 - între cifre sau simbolurile din cadrul operațiilor matematice (9+23).

12. Nu cădea în extrema cealaltă, cea a lăsatului de spații mari între cuvinte. Între cuvinte se lasă un singur spațiu, o singură apăsare a barei de spațiu, nu mai multe, chiar dacă ți se pare că nu e spațiu suficient. Te vei trezi la un moment dat cu niște lăbărțături cumplite pe acolo. Spații albe. E adevărat că dacă nu ai ochiul format, vei avea dubii dacă ai lăsat sau nu spațiu și … mai apeși o dată, pe principiul ”mai bine mai mult decât deloc”, nu? Textul va fi dezlânat. Există un buton în bara de butoane care îți arată exact spațiile lăsate. Chiar dacă la început îți va crea confuzie, obișnuiește-te să lucrezi cu el activat și vei avea texte ordonate.


Acesta e minimul pe care ar trebui să îl știe orice persoană care redactează documente. Nu e mare brânză, nu trebuie mare școală pentru asta. Pe net există tone de site-uri care explică mură în gură orice. Nu trebuie să fi urmat cursuri de editare text, trebuie un pic de interes. Trebuie să înțelegi că e și interesul tău ca materialul pe care îl prezinți să aibă un aspect îngrijit dacă vrei ca cel căruia îi este adresat să aibă răbdare. Prima impresie conteză totdeauna, chiar dacă se dovedește într-un final a fi fost greșită. Degeaba e brânza bună, dacă tu vrei să o vinzi învelită în ziar mototolit.

Offffffff!  Și acum să mă întorc să aranjez un text al unuia care sper să citească postarea asta.

4 comentarii:

  1. Foarte interesant şi informativ! În mare respectam toate acestea, dar am găsit şi câteva detalii la care nu eram atentă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine desparte cuvântul în silabe pe net (sau în Word)?! Ai glumit... nu? Sau cred că nu. Pare scris cu multă pasiune (a se citi "năduf").
    Lasă... că trece. Fac rost de cîteva pagini scrise de mână şi ţi le dau să le citeşti. Îţi trece orice durere sufletească, ba... dacă aleg exemplele bine aş zice că are efect terapeutic şi contra reumatismului. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai munci ceva la postarea aceasta :)
    Foarte util materialul mai ales pentru incepatorii in arta redactarii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu pozele a fost mai nashpa pana le-am cosmeticit, ca materialul il aveam in fatza, lucram la el ... Inca mai corectez:[

      Ștergere