luni, 15 aprilie 2013

Corectitudine? Ce-i aia?

Am ajuns la concluzia că am trăit degeaba. Sincer! Am găsit rândurile de mai jos pe un blog pe care îl mai citesc, mai exact aici.
"Dacă te aștepți ca lumea să fie corectă cu tine pentru că tu ești corect cu lumea ... e ca și cum te-ai aștepta ca leul să nu mănânce carne de om pentru că tu nu mănânci carne de leu."
 ... și prima idee care mi-a venit a fost să îmi dau cu capul în zid. Vorbele sunt perfect adevărate. Și logice, în special în contextul social de azi. Problema e că eu am pretenția să te porți corect cu mine, atâta timp cât sunt corectă cu tine. Dacă nu, la ce mama dracului ne mai chinuim? De ce mai vorbim despre morală, corectitudine, cinste, onestitate, valori etc. etc. etc. Ce sunt astea? Au devenit doar o înșiruire de cuvinte în DEX? Atunci să le scoatem și de acolo, să nu ne mai stresăm creierele învățându-le.
Clar, nu îmi găsesc locul într-o lume guvernată de astfel de concepte. Ceea ce demonstrează că sunt o inadaptată pentru că asta e, de fapt, lumea în care trăiesc.

13 comentarii:

  1. Ti s-a intamplat ceva. Ceva care te doare tare. Se simte. Nu putem astepta sa fim tratati in modul in care tratam. Pentru fiecare persoana a fi moral si corect inseamna altceva. Nu sunt granite ale moralitatii sau corectitudinii, viata nu e matematica. E o simpla stabilire a unui sistem propriu de valori, in care valorile mele arareori coincid cu ale altcuiva... Fericiti cei ce impartasesc aceleasi valori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea e ca nu mi s-a intamplat nimic. E doar ceea ce am spus mai sus. Astept de la ceilalti nici mai mult, nici mai putin decat ofer. Adica tu vrei sa imi zici ca fi corect fata de un altul nu inseamna acelasi lucru pentru amandoua? Sau ca Nea Georgica de la scara 3 vede corectitudinea altfel? Nu e oare corectitudinea una singura si doar noi suntem cei care deformam realitatea in functie de propriul interes sau de propria incapacitate etc. Eu cred ca mai bine l-am numi sistem propriu de interese. :)

      Ștergere
    2. Mie asa mi se pare. Cel mai dat dracului muritor se vede super de treaba daca e cumsecade cu cei care ii sunt de folos. Te uiti la el si te intrebi: ?????????????? Adica unde naiba e cumsecadenia. Dar el nu. El se vede cumsecade. Asa ca nu mai stii ce sa crezi. Eu ma consider pur si simplu defecta din acest punct de vedere, si cred ca sunt o rea si o imposibila si o invidioasa desi sa ma ierte Dumnezeu dar nu invidiez pe nimeni. Totul e ca ei cred ca ii invidiez constant. :)

      Ștergere
    3. Da, e greu sa fim obiectivi cu noi insine, sa ne masuram cu aceeasi oca cu care ii masuram pe ceilalti :) Cine o face, are o trauma, cine n-o face ... e fericit =))))

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Sincer, m-am consolat cu ideea ca asta e lumea in care traiesc ... si o iau ca atare.

      Ștergere
  3. Ai dreptate că nu trebuie să aşteptăm genul acesta de reciprocitate.
    Dar dacă tu eşti corect/ă, o faci doar pentru tine, nu pentru alţii. Atitudinea aceea, efortul de a fi corect reprezintă o desăvârşire a ta. Cât despre interacţiunea cu ceilalţi, e bine să fii prevăzător/toare şi să-ţi porţi singur/ă de grijă.
    Părerea mea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca daca toti am incerca sa ne comportam cu ceilalti asa cum am dori ca ei sa se comporte cu noi, pe principiul "Ce tie nu-ti place, altuia nu face." ar fi mult mai ok. Dar lumea e tot mai des condusa de interese, orgolii, pozitie sociala si alte cele si tot mai putin de bunul simt.

      Ștergere
    2. Da. Şi eu am aceeaşi convingere.
      Oricum, e foarte tare comparaţia aia cu mâncatul cărnii de om/leu. Mi-a plăcut şi o s-o folosesc şi eu. (Ar trebui să-i plătim drepturi de autor celui care a lansat-o.)
      :)

      Ștergere
    3. Problema e ca nu stiu cine a lansat-o. Posesorul blogului de unde am preluat-o nu a precizat sursa citata, dar si mie mi s-a parut extrem de sugestiva. O sa dau un search pe Sfantul Google, ca el stie tot :)

      Ștergere
  4. O fi din "înţelepciunea populară", precum proverbele şi zicătorile!
    :))))))
    Da, googăleşte şi dacă afli, să ne zici şi nouă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e cum ziceai tu, intelepciune populara, ca nu da nimic nici in engleza :)))

      Ștergere
  5. Pai n-ai cum s-astepti sa fie lumea corecta cu tine pentru ca tu esti. Adica astepti degeaba.
    Unii sunt corecti, altii te mint pe fata
    Asta nu inseamna ca trebuie sa devenim parsivi, mincinosi, alunecosi. Cred cu tarie ca daca EU sunt corecta asa cum imi dicteaza cosntiinta, lucrurile vor merge in directia dorita. Chiar daca nu imediat si nu prin oamenii de la care as astepta ceva

    RăspundețiȘtergere