joi, 11 aprilie 2013

Indezirabilul ”DECI”


sursa foto
A ajuns să zgârie pe creier cuvântul ăsta, din prea multă folosire în conjuncturi idioate și de către ”inteligenți” care nu îi pricep sensul, rostul, scopul etc. sau care îl utilizează în exces din motive știute numai de mintea lor creață. Poate au senzația că un discurs în care fiecare frază începe cu ”deci” e mai de efect. Toată lumea fuge de ”deci”, toată lumea are o jenă când foloseste ”deci”. Apare aproape de fiecare dată câte o scuză, sau o vizibilă senzație de disconfort pe chipul vorbitorului. Cred că e numai ideea de a nu fi asociat cu un Marean sau vreo pipiță care își dă ochii peste cap la fiecare 3 secunde.
Fraților, nu mai fugiți de un cuvânt care are un rol crucial în exprimare. Utilizat cum trebuie nu zgârie pe creier. Iar fâstâcelile și scuzele pentru utilizarea lui nu fac decât să înrăutățească situația. ”Deci” s-a născut înainte de tagma inculților care sufocă televiziunile și n-o să cenzurăm un cuvânt pentru a nu fi categorisiti ca idioți prin asociere. Dacă nu vă împăcați cu ideea, practicați exprimarea cu ”în concluzie” și ”așadar”, dar terminați cu scuzele după folosirea lui ”deci”. Scuzați-vă dacă l-ați utilizat greșit, dar nu pentru că l-ați rostit, în cazul în care ați făcut-o corect.

10 comentarii:

  1. Problema veche, asta cu "deci". M-ai facut sa-mi amintesc de "13-14 cu Andrei". Suna ascultatorul sa spuna ce crede despre tema propusa, si incepea frumusel: "Buna ziua. Deciiiiiiiiiiiiiiiii......... " Cred ca de acolo i se trag multe lui Gheorghe. :) Deci cred ca... :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum zicea George Pruteanu:
      " ... conjuncţia deci a ajuns azi un fel de tic verbal, un grup de sunete fără rost cu care vorbitorii mai şubrezi îşi încep orice frază sau propoziţie, crezînd că în felul acesta vor fi mai clari."
      Nu stiu daca ai dat vreodata cautare pe Google pentru deci. te crucesti cate rezultate primesti :)))

      Ștergere
    2. Pruteanu a ajuns sa-mi fie drag! Uite ce definitie splendida a gasit pentru DECI. :))) Genial.

      Ștergere
    3. Eu l-am iubit pe Pruteanu, desi mi-a fost un pic nesuferita atitudinea lui la inceput ... pana l-am ascultat de vreo doua ori.... aaa, vorbind despre gramatica, nu politica :)) avea o emisiune pe TVR1 parca, nu mai stiu cum se numea.

      Ștergere
    4. Emisiunea se numea "Doar o vorba sa-ti mai spun". Mi-o amintesc. :)

      Ștergere
    5. Exact! vezi daca esti mai tanara :)) functioneaza creierul mai bine :))

      Ștergere
    6. Fii serioasa! Am memorie selectiva. Retin unele lucruri care s-au intamplat de mult, in timp ce uit ce am facut ieri sau anul trecut in martie, chiar daca a fost ceva important... :)

      Ștergere
    7. Si, de regula, creierul e cel care alege ce iti amintesti, nu?...si aproape niciodata nu e ceea ce iti trebuie :-). Ca doar Murphy n-a trait degeaba :-)

      Ștergere
  2. YEEEY! O pledoarie pentru DECI. Bietul cuvintel a fost totalmente devalorizat de unii si altii. Eu sunt fan "deci" , "respectivul" si "efectiv" . Dar recunosc ca incerc sa le ocolesc. Se da o adevarata lupta in creierul meu de fiecare data cand imi vine sa le rostesc. Efectiv!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cam asta face toata lumea, fuge de el, iar cand totusi iese, deja apare inconfortul. De respectivul nu stiam. Efectiv, da, ii calca pe urme lui deci :-)

      Ștergere