sâmbătă, 22 iunie 2013

Paranoia bolii


Nu am văzut nici o farmacie goală. Sunt o grămadă de locuri unde ai șanse să nu găsești pe nimeni la ghișeu înaintea ta, dar nu într-o farmacie. Farmaciile sunt mereu pline ochi. E adevărat că trec cât se poate de rar pe la farmacie, din fericire, dar nu mă pot opri să nu mă întreb: Oare trăim într-o lume bolnavă cronic, ori suntem paranoici?
sursa foto
Mă duc la medicul de familie din Crăciun în Paște și numai dacă am absolută nevoie. E plin ochi în permanență. Nu doar al meu, toți cei care își au cabinetul în clădirea respectivă. De nenumărate ori am plecat fără să fi văzut medicul, îngrozită de puhoiul de lume care aștepta acolo. Am încercat la ore diferite, m-am gândit că, poate, poate găsesc o oră mai liberă. Ași! E la fel de la prima oră până la ora închiderii. Măi frate, suntem pe moarte? Ori e doar paranoia? Și nu vorbesc acum numai despre bătrâni. Nu sunt numai bătrâni.
Am început să mă lămuresc intrând în vorbă cu unul, altul. O duduie cam de vârsta mea era acolo pentru o diaree de nici o zi. Nu luase nimic. Nici ”tratament de la bunica”, nici la farmacie nu fusese. Venise:”să mă vadă domnul doctor”. Scurt. Alta voia o rețetă. Nici un medicament special, numai nimicuri de răceală și dureri de cap. După haine nu părea că nu ar fi avut bani să plătească un paracetamol și niște aspirină direct la farmacie. Alta voia trimitere pentru analize. M-am îngrijorat. ”Vă simțiți rău?” ”Nu.” ”V-a recomandat vreun medic?” ”Nu.” N-am mai întrebat de ce. Clar nu avea rost. 
Și apoi m-am tot gândit. Poate că eu sunt defecta acolo. Poate că ăsta e normalul. Să mergi la medic pentru orice căcățiș, fie că te doare, fie că nu te doare ceva, nu să faci ca mine, să fugi cât poți. Nu-mi plac spitalele, nici medicii și nu mă duc acolo decât dacă e absolută, dar absolută nevoie. Eu după o vizită la spital plec bolnavă. Poate că nici extrema mea nu e bună, dar nici să mă duc pentru orice rahățel, iar nu mi se pare normal.

21 de comentarii:

  1. Nu esti defecta, eu mi-s patologica! Am un doctor de familie de vreo 5 ani si am fost doar o data ca racisem rau de tot. Si nu mi-a dat nimic ca lumea asa ca m-am dus tot la ORL. Daca mor, aflu eu inainte si fara sa trec pe la doctor. Dar ai dreptate, unii sunt mai ipohondri si simt nevoia sa-i vada mai des.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa ca nici al meu nu e mai breaz. Vara trecuta am facut o alergie cumplita la polen. stii ce mi-a zis? Sa ma rog sa ploua :))))))

      Ștergere
  2. Nici eu nu mă duc la doctori decât atunci când nu mai pot, merg pe principiul : lasă că trece. Uneori, tratată cu indiferenţă, boala se agravează, alteori, leacurile "băbeşti" funcţionează. Medicii ăstia generalişti mă înspăimântă, dau diagnostice superficiale sau total pe dinafară, sunt habarnişti. Asta e una din cauzele pentru care sistemul sanitar e în putrefacţie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un total dezinteres din partea medicilor pe care nu o justifică numai salariile mici, sa imi fie cu iertare. Cand se duc la medicina stiu clar cam ce salarii se platesc in sistem. E dezinteres și, mai mult, unii dau dovada de o nesimtire si lipsa de buna crestere care nu au nimic de a face cu salariile.

      Ștergere
  3. Medicul meu de familie nu e prea stralucit, nu se inghesuie lumea... In dispensarul unde lucreaza, e puhoi in fiecare zi la alt medic de familie care este foarte priceput. Eu am legatura cu medicina si nu am nevoie de doctorita cu pricina. Cel putin deocamdata. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Norocul tau :).
      Nici al meu nu e de soi, dar tot e puhoi la usa.

      Ștergere
  4. Eu merg la doctor 1 dată pe an, pentru controlul periodic. Altfel, doar în situaţii extreme, cum a fost vineri. Am agăţat o aluniţă şi am lezat-o. În plus, m-am pricopsit cu o dermatită de contact pe picior, de la nişte substanţe cu care e impregnată încălţămintea.
    Din nefericire, cfm dermatologului, am scăpat şi de data asta. Vreau-nu vreau, o să trăiesc! :)) Fiindcă aluniţa e beningnă şi urmează să-mi fie îndepărtată chirurgical săptămâna viitoare.
    Dacă stau să mă gândesc că iau suplimente alimentare pentru imunitate şi antioxidanţi de foarte multă vreme şi că analizele imi ies perfect de fiecare dată, nu'ş la ce mă aşteptam?! Încă mă gândesc foarte serios dacă nu cumva dermatita mea este o reacţie firească a unui sistem imunitar hiperexcitat din cauza suplimentelor respective. Dar o să reduc doza să văd dacă se atenuează...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic să incerci să schimbi încălțămintea. Ori produsul respectiv se găsește în toată încălțămintea? in cazul asta nu ai decat sa iti faci singura cipicii.
      Cu riscul de a te supara, eu ma bucur ca a iesit toul bine pana la urma. Aia nu era o plecare deloc usoara, crede-ma ca stiu ce vorbesc.
      >:D<

      Ștergere
    2. Vezi, şi asta ar putea fi un motiv! :)) Chiar dacă e taman invers decât s-ar bănui. Fiindcă îmi schimb încălţămintea de cel puţin 3x/zi şi asta de 7x/săptămână. Am o pasiune (gurile rele o numesc obsesie!) pentru pantofi. Poate că ar fi cazul să mă potolesc cu achiziţiile...
      :))
      Nu mă superi. Şi cred şi eu că o astfel de plecare e neplăcută. Dar ar fi fost mai rapidă...cred. În fine, e prea personal şi nu-i cazul să explic.

      Ștergere
    3. :))) am aceeasi boala pe creier (cum imi zice sora-mea): pantofii. nu ma complic mult la haine, accesorii sau metale pretioase, dar sunt lesinata dupa incaltaminte. La asta nu rezist :)

      Ștergere
    4. E clar, eşti de-a mea!!!
      :))
      Ioi, ce tare-mi plac pantofii!!! Pentru mine sunt delicate opere de artă.
      Am zile în care îi privesc minute-n şir şi am aceeaşi stare de bine ca atunci când admir un tablou frumos.

      Ștergere
    5. :))))Comparatie de nota 12. Am un amic, de fiecare data cand da cu ochii de gramada mea de pantofi imi zice ca o sa ajung ca Imelda Marcos :)))

      Ștergere
  5. Pentru că eşti supărată încerc să te destind cu nişte panseuri culese de pe un blog. Poate sunt un pic off topic, dar nu le mai car la "Vorbe de duh" cum aveam de gând:
    "Fii bun, dar fereşte-te să creadă lumea ca poţi fi numai bun" – Nicolae Iorga.
    "Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine este să mori prost" – Marin Sorescu.
    "Când ai ajuns în vârf trebuie să ştii că n-ai făcut decât jumătate de drum"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nici o problema ca e off-topic, Sorin, eu ma bucur sa le citesc. Pe a lui Iorga o citisem pe un site, dar a lui Marin Sorescu e grozava :)). Merci!

      Ștergere
  6. Se pare că noi ăstia care ignorăm suntem la rândul nostru ignoraţi de boală ;) Bine, acu' nu neapărat ar trebui să ne erijăm în exemple pozitive, da' cred eu, că tot mai bine aşa decât ipohondrii care pentru orice fleac dau buzna la cabinetul medicului de familie. O mduminică plăcută! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram ca e asa :)) ca suntem ignorati de boli. Exact. Mi se pare o aberatie sa dai buzna pentru orice aiureala. Poate sunt altii care au neaparata nevoie si stau acolo ca prostii si asteapta dupa unul, altul care au nevoie de o aspirina sau un saprosan.

      Ștergere
    2. Concluzionam ca lumea se imparte in trei categorii: unii care se trateaza de capul lor (tu, eu si multi dintre comentatorii tai de mai sus), unii care merg la medic pentru orice flecustet, sa ia medicatie avizata, sub stricta indrumare medicala, sa nu cumva sa ia aspirina in loc de paracetamol sau invers, si unii care nici nu merg, nici nu se trateaza, ci agonizeaza, expunandu-i, dracului, si pe ceilalti pericolului de a contacta gripa (e foarte adevarat ca in aceasta categorie se afla doar o individa cu care dau nas in nas zi de zi, si nu pentru ca o caut eu, ci pentru ca se napusteste ea peste... superiorii mei de alt sex).
      E o lume a extremelor, insa profesionalismul cadrelor medicale este departe de ceea ce ar trebui sa fie, prin urmare... ori mori de mana doctorului, ori mori ca nu te-ai tratat, in definitiv tot un drac.

      Ștergere
    3. In concluzie, cum am da-o, cum n-am da-o tot la rezultatul ala ajungem. :)

      Ștergere
  7. Cred ca e modul unora de a atrage atentia, am si in familie rude de genul. Toata ziua se plang de dureri de spate, de cap, de picioare...de mancat mananca la fel ca oamenii sanatosi, de dormit idem. Iau o zi medicamente dupa ureche, a doua zi merg la medic, primesc retea o scot si o tin si pe aia vreo 2 zile...sau cat tine concediul medical, dupa care se insanatoseste subit si trece la alta "boala". Mda...nici mie nu-mi place sa fiu bilnava, iar cand sunt ma lupt cu mine sa ma fac bine chiar daca tre sa stau tintuita la pat. E nasol sa fii bolnav :)) dar nici sanatos nu e prea bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) din asta care se tot plang ba de una, ba de alta si care vorbesc numai de boli am cunoscut si eu. in familie nu am, din fericire, dar cunosc stilul.
      Nu e bine sa fii sanatos? de ce? :))

      Ștergere
  8. Iti spun eu,.. probabil ca toti vroiau concediu medical!
    Poate erau bonlavi de prea multa munca :)

    RăspundețiȘtergere