vineri, 23 august 2013

Titluri idioate

Gândește și devii bogat
Carte antifumat
Viața condusă de scopuri
Mâinile tale te pot vindeca
Corpul tău îți spune iubește-te!
Seducția femeilor
Poți muta munții din loc!
How to be happy and live in abundance.
Folosește-ți mintea pentru a te îmbogăți
Descoperă-ți destinul
Secretele minții de milionar
Paradisul nu e pentru fricoși
Viitorul e mai bun decât crezi tu
Anything you want
Rețete pentru fericire
Secretele succesului

și lista ar putea continua la nesfârșit, din păcate. Aripa asta a … zău că nu îmi vine s-o numesc literatură, ok, latura asta dezvoltării personale, (cică!), e foarte ... dezvoltată. M-am săturat de câte cărți despre cum să… am tot găsit pe net în peregrinările mele. Mă gândesc că le și cumpără cineva, dacă tot ies atâtea, pe bandă rulantă. Însă nu îmi explic cum ar putea cineva să mai și creadă în așa ceva.
Rețete pentru fericire… Nu zău! Păi ar geme lumea de fericiți dacă rețetele voastre ar fi bune. Dacă îi vedeți voi pe ăia fericiții… îi văd și eu. Ori ăia fericiții or fi tocmai cei care au cumpărat cartea… adică puțini rău. La asta nu mă gândisem!
Poți muta munții din loc … De aia mi s-a părut mie că s-a cam schimbat relieful. Careva a citit cartea!
Mâinile tale te pot vindeca … măi, da' mă lași! Cum dracului poți să vinzi o gogoașă așa umflată?
Uite o metodă ușoară de a profita de pe urma slăbiciunii, disperării … și, de ce nu, de pe urma prostiei oamenilor. Îmi amintesc de serialul Sex&the city, când Charlotte o ia razna că nu se mai mărită și își cumpără o tonă de cărți din astea idioate și se duce și la prelegeri, conferințe etc. etc. Și una o punea să facă nu știu ce drac de exerciții de dezvoltare personală și la o prelegere din asta, o întreabă pe faimoasa autoare a cărții de ce la ea nu se vede nici o îmbunătățire, deși își face cu regularitate exercițiile. Răspunsul marii vânzătoare de povești cu zâne? ”Nu te străduiești suficient.”Hahahaha! Nu zău! Adică dacă rețeta nu funcționează, e vina ta, idiotule, nu a ăluia care a scris brașoave.
Doamne, mare Ți-e grădina!

21 de comentarii:

  1. Superbe titluri idioate!:D Am evitat cărţile, revistele, articolele, orice apariţie despre această manipulare care îndobitocește. Cum poţi crede că o să fii bogat fără un plan de investiţii sau cum crezi că vei slăbi fără efort?! Aşa-zise sfaturi pentru prostime, cum bine ai precizat. Şi, Doamne, mare-i grădina! Cărţile sau ce naiba vor să fie au prins la noi mai ales după revoluţie; societatea în derivă (nu că acum şi-a găsit vreo cale, tot haotic merge), oamenii încercau să iasă din tiparul impus de dictatură. Aşa că, "străduiţi-vă" mai mult, şi mai mult ... Eh! Insuficient! "Gândeşte pozitiv", indiferent de situaţie, de vreo boală incurabilă, de foamete, de moarte. Şi mort trebuie să gândeşti pozitiv. Altfel, nu te-ai străduit suficient. Muncă sisifică, dar aduce fericire. Nu-i aşa că Sisif e un fericit? :))
    Vezi colea în articol: "latura asta a dezvoltării..." să nu zici că nu zic. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am observat că multă lume chiar crede în asta. Și mai șocant, am văzut bloguri numai despre asta, numai despre astfel de cărți și astfel de gândire. E același principiu ca la jocurile alea de tip piramidal unde li se promite luna de pe cer, dacă plăteau ceva. Eu, sincer, nu pricep cât trebuie să fii de idiot,... ori de disperat pentru a crede că așa ceva e real. Poate singurii pe care i-aș pricepe într-o oarecare măsură sunt cei bolnavi terminal care sunt dispuși să încerce orice. Oricum nu mai au nimic de pierdut. Deși ...

      Ștergere
  2. Si tu acuma :))
    Nu e reclama sufletul comertului? Obiectele se vand prin nume, uita-te la teleshoping...cartile se vand prin titlu (si descrierea aferenta de pe coperta) :)) Eu sincer nu mai am rabdare sa citesc chestii de genul. Am primti odata o carte 'Cartea adolescentilor' in care era dezbatut aproape fiecare subiect cu care un adolescent se poate confrunta...pot sa-ti povestesc ca era doar o prostie, la fiecare doua propozitii era dat cate un citat biblic interminabil...manipulare pe fata.
    Pot sa-ti dau cateva titluri de capitol: "Cum pot sa-i fac pe parintii mei sa nu tot puna atâtea întrebari?
    - Am un nas ca Miss Piggy. De ce am fost facuta asa?
    - De ce presiunea celor din jur e atât de puternic??
    - Prietenii îmi spun ca, daca vreau sa fiu în gasca lor, trebuie sa beau cu ei. E adevarat?
    - Vreau sa arat altfel. Ce pot sa fac?
    - Colegele mele râd de mine ca sunt înca virgina. Ce pot sa fac?"
    :))
    Pot sa-ti spun si ce am invatat din ea, nimic nou din ce constiinta nu ma lasa sa fac si fara sa fi citit aberatia asta dintre doua coperti.Oamenii incep sa nu mai judece pentru ei, oare de ce?Unde e etica aplicata? Ba chiar, o astfel de carte te ajuta sa te inhibezi mai rau decat erai inhibat pana atunci... Daca ai sti ce bine se vand astfel de carti in lumea 'crestina' ne-ortodoxa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne, că spălați pe creier mai suntem! Cred că unii au nevoie să le spună alții și cum să își lege șireturile.
      Cartea aia a ta pare făcută de ăia care făceau cărțile pentru dummies :)), cărțile alea de la americani care au inundat piața după revoluție și care, chipurile te învățau orice. Am răsfoit și eu un HTML for dummies, dar mi-a pierit cheful rapid că prea vorbeau cu idioții.

      Ștergere
  3. Ca să vezi coincidenţă, tocmai scrisem ceva despre chestia asta extra-supra-ultra-formi-fantastică numită gândire pozitivă ;) Mă gândeam să-i "dau liber" pe net mai către prânz, să mai citească lumea până atunci despre vacanţă, că azi a fost ultimul capitol (pe anul asta, sigur) despre călătorii. Şi uite că citesc la tine ceva asemănător, dezvoltat şi în celelate direcţii, fericire, bogăţie, (auto)vindecare etc..
    Eu nu cunosc pe nimeni care a "câstigat" ceva (orice) lecturând numitele "broşuri" de "self-help", dezvoltare personală ori cum draq le-o mai zice, dar sunt sigur că cineva tot a câştigat (mult de pe urma naivităţii unora), recte autorii şi editorii respectivelor "cărţi" (azi sunt generos şi nu le spun maculatură şi păcat de hârtie pt. cele tipărite şi de biţii ocupaţi pt. cele în format electronic). Eh, vorba Antonelei, "mare-i grădina" şi mulţi sar gardul când poarta-i deschisă :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulți sar gardul când e poarta deschisă???? :)))))) asta nu o știam. E totală :)))) Merci, mult de tot pentru completare. Hai că mi-ai înseninat noaptea.
      Bine îi zici maculatură. Chiar păcat de hârtie, zău așa. Totuși există cerere pentru idioțeniile astea, pentru că nu cred că editurile ar investi în așa ceva dacă nu ar avea certitudinea unui câștig. Măcar să își acopere costurile.

      Ștergere
    2. :))))))
      Stii ce-mi vine in minte? Cretina aia de piesa cu "Yellow submarine". Cred ca e intr-un ton cu titlurile de mai sus, tinzand spre idiotenie. We all live in a yellow submarine... yellow submarine, yellow submarine... :))))))))

      Ștergere
    3. :))) iti suna si aia a spalare pe creier?

      Ștergere
    4. :)) Intr-un fel, da.
      Redevenind seriosi, "Seductia femeilor" e o carte pentru barbati? Adica hai sa invatam cum le seducem pe toante? Sau e o carte pentru femei? "Sa fim cat mai seducatoare - zic"? Clar trebuie s-o cumperi ca sa te dumiresti. :)))))))))
      "Secretele mintii de milionar" iar trebuie sa fie fabuloasa. Handicapatul de milionar s-o fi plictisind teribil de unul singur in atata avutie si-o fi zis: hai sa impart cu prostimea secretele mintii mele. Poate punem de-un club, sa am si eu cu cine iesi la gratar...
      Gata, pana acum am ras, de pe acum trec la enervare.

      Ștergere
  4. Bre, astea sunt materiale scrise să aibă de ronțăit fraierii. Și au și un pic de scop de marketing. Că eu fac o carte despre cum îți pot schimba viața barabulele, logic că o să am și o gheretă în care vând așa ceva. :))

    În rest...sunt scrise ca să se vândă. Mai ales în perioada asta de haos social și financiar, lumea e disperată după așa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumea e complet idioata, Sandele, daca e asa cum zici tu. Chiar crede vreunul ca o sa-i dea careva moca reteta succesului, cand el nu e in stare sa iasa din propriul rahat, desi are toate datele problemei? Vine Sulea Fluierici de pe alt meridian, care nici macar n-a auzit de Cucuietii de sub Coasta, sa ii spuna cum sa traiasca el la Cucuieti? Trebuie sa fie chiar ... gramada ca sa creada asta. Din pacate, se pare ca sunt destui.

      Ștergere
  5. Mai grav e că de la o vreme au apărut filmele, pentru ăia cărora le e lene să cetească :) M-am uitat și eu la unul despre gândirea pozitivă - de curiozitate, că pra multă lume-i făcea reclamă - și nu-mi imaginez cum poate cineva crede ce zic ăia. N-aș avea nimic cu astfel de cărți, filme, dacă chiar ar ajuta cu ceva, da' nu cred că a fost cineva mai fericit sau mai bogat după ce a citit o carte din asta. Eventual mai sărac :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ma omori cu zile! sunt si filme, deja? Ne-am dat naiba!

      Ștergere
  6. Of, daca-ai sti cate am prin biblioteca si nici macar nu pot sa le sufar. Din principiu, ca nu suport sa citesc sfaturile altora, prefer sa ma dau singura cu capul de pereti. M-am pricopsit cu ele de pe la diverse reviste, la fel si cu alea despre nutritie. Mi-am pierdut definitiv interesul de cand Montignac cel cu dieta a murit la 60 si ceva, de inima parca. Halal nutritie sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mai, omul o fi suferit de vreo malformatie, nu a murit neaparat de ... nutritie :)).
      Tine-le acolo, ca nu se stie cand ai nevoie sa aprinzi un foc sau se rupe vreun picior la mobila :))

      Ștergere
  7. Wow! Credeam că doar eu m-am săturat de astfel de titluri, de gândire pozitivă...da' cu forţa, din toate părţile. N-am de lucru, acum vreo juma' de an, când mă pălise o durere de ceafă oribilă,să cer ajutor miraculos de pe la vreunul ce cunoaşte vreun remediu natural. Ce a urmat, greu de povestit. Un fizioterapeut care îmi vorbea de remediile folosite cu succes de el s-a păruit, vorba vine, în cuvinte greu de reprodus, cu una care îmi sugera o lumină albastră pe care să o conştientizez nu ştiu la ce nivel, că nu m-am prins, să pun un şal albastru pe locul durut şi să mă duc cu gândul în copilărie, nu ştiu la ce trauma; de care dacă nu scap, nu scap nici de durere. Eu am plecat să mă odihnesc şi ce-am găsit la comentarii m-au pus pe fugă iar. Aşa că de prostii de-astea să nu aud deloc. Fain subiect. Dacă citesc şi ce spun oamenii de pe aici...e clar că nu ne-am tâmpit cu toţii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nu te-ai luminat albastru, sa pricep?
      Da, se pare ca mai suntem si din aia sanatosi ... sau cel putin asa credem noi, ca daca ii intrebam pe aia cu lumina albastra ... sigur nu mai suntem.

      Ștergere
  8. Ader întru totul la amuzanta ta revoltă. Dacă mai aud formule motivaţionale şi sfaturi bazate pe idei preconcepute sau formulări de-a gata, o să le sar la beregată celor care mi le servesc.
    Chiar astăzi mă gândeam că dacă-mi mai zice careva "o să-ţi treacă" sau "tre' să fii puternică", îi omor cu mâna mea!
    Ştiu şi eu că o să-mi treacă. Sau, cel puţin, aşa sper. Dar acum, în această perioadă am alte nevoi şi suport greu condescendenţa vracilor de ocazie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunosc senzatia. Si eu simt la fel. Si ce ma omoara cel mai tare e cand mai vin si cu un zambet din ala cretin, cica incurajator, și iti debiteaza aberatii de genul asta.

      Ștergere
    2. Aham! Nu'ş ce te supără pe tine, dar în multe privinţe noi două (şi nu numai!) reacţionăm asemănător.

      Ștergere
    3. Mai suntem din astia. O adunatura croita prost, as zice eu. Au pierdut tiparul general si au facut unul la repezeala, care nu se poatriveste cu restul :))

      Ștergere