vineri, 30 august 2013

Trebuie să mă mut!


Nu se mai poate. Deja mă lasă nervii. Noii vecini pun capac. Nu un capac, ci 1000 de capace. Vă mai povesteam eu de ce vecini unul și unul am. Ei bine, ăia sunt îngerași. Abia acum după ce în casa de alături parterul a fost închiriat de o șleathă de țigani, abia acum înțeleg ce înseamnă coșmar.
Locuiesc pe o străduță liniștită, cu doar un bloc de trei etaje care la parter are un magazin de electrice, electrotehnice și toate celelalte derivate de cu prefixul electro-, și o casă cu un etaj. La extremitățile străduței sunt două imobile vechi în care au funcționat firme, azi închise și o grădină interioară. Zic străduță pentru că exact asta e. Nu are mai mult de 30 de metri, face legătura între 2 artere circulate. Cred că mai bine i-aș zice alee. Peste stradă e o curte imensă, sub formă de parc, în care își duce veacul cel mai frumos tei pe care mi-a fost dat să-l văd până la vârsta asta. Și-n grădina de poveste e liniște de mormânt. Era bine până acum vreo două săptămâni când am văzut că duduia care locuia în casa de alături își face bagajele și a tot cărat la ele câteva zile. Deja a început nervozitatea: cine o să vină? Cum o fi? După câteva zile m-am gândit că poate nu o să vină nimeni. Ei, ași!
Acum vreo săptămână am auzit mare scandal și am ieșit la geam să văd care-i treaba. Să îmi sară inima din loc. O mașină cu numere de Bulgaria și o țigancă cu gura mare, și un el burtos vizitau parterul casei de alături. Boul de proprietar le arăta dependințele. Mi-am zis: ne-am ars! La ce gură are asta, va fi o plăcere. Am auzit la plecare pe coana: Bine domnu’, venim mâine.
Mâine” n-au venit numai ăia doi, a venit o gașcă. După aproape o săptămână am reușit să îmi cam fac idee cam câți sunt, deși nu sunt sigură: 3 femei, o fată care urlă ca un animal când ceva nu-i convine, iar bărbați sunt pe puțin 5. Asta într-un apartament cu 3 camere și un beci la subsol. Dorm prin beci, vreo câteva zile unul dormea prin microbuzul cu care au venit.
Poate nu știți cum arată țigănia. Nu-i bai că vă spun eu. Casa respectivă e casă de oraș, fără curte. Intri din stradă ca în bloc. Niște trepte și atât.
Deci:
1.Rufe spălate (inclusiv chiloți) puse la uscat pe gardul din fața casei și pe balustrada scării exterioare care urcă la etaj, deși ei au închiriat numai parterul.
2.Sfoară pentru uscat rufele întinsă pe trotuar, prinsă de balustrada scării până la colțul exterior al clădirii vecine. Adică prin fața clădirii respective sunt atârnate pături, bluze și chiloți. Sfoară care are și o proptă … o scândură. În condițiile în care în spatele casei există o terasă deschisă … goală
3.Scaune scoase pe trotuar ca să se așeze pirandele și răcnit ca la ușa cortului de parcă toată strada e a lor.
4.Peste stradă e o fântână publică. Din aia gen izvor, cu apă potabilă, de unde cam tot orașul vine să bea apă pentru că e foarte rece comparativ cu ce curge pe țeavă … și n-are nici rugină. Mă amuza la început să văd mașinile oprind și șoferul coborând, bând apă și apoi mergând în drumul lui. Fântâna respectivă are și un bazin măricel de unde vin firmele de curățenie și mai încarcă bidoane de apă, mai vin și diverși particulari… treaba lor pentru ce, dar, cel mai important, vin toate păsările cerului și beau apă, fac baie, etc.
Azi, o pirandă spăla rufele acolo!!!! Când ai baie … nu pricep. Cât de vacă să fii să speli rufele acolo? Plus că bazinul ăla este deja plin de etichete de la sticle de bere, capace de sticle de bere ... bere pusa la răcit (Ce dracului or ține în frigider???). Azi era și un cartof pe fundul bazinului.
5. Și-au parcat microbuzul lângă fântână și … au pus curul pe tot. E deja colțul lor.
6. Burtoși cu slăninile curgând și cu tricourile răsfrânte peste burtă sau fără tricou stau la umbră de cealaltă parte a străzii și răcnesc la ăi din casă.
7. Azi unul din burtoși era în balconul de la etaj al casei montând o antenă tv, etaj care nu le-a fost închiriat. Dar ce contează … e totul al nostru.
Toată lumea e oripilată, clar, cei care locuim aici, cei care au magazinul de la parter, cei care sunt în trecere etc. Toată lumea face ochii mari.
Se mai plânge careva că sunt discriminați? De ce oare o fugi lumea de ei? Păi dracu poate suporta mizeria asta? Nu au nici măcar bunul simț să se uite în stânga sau în dreapta, să mai caște un ochi, să mai învețe ceva. Pricep că te-ai născut poate la cort sau în căruță, că n-ai fost la școală și că ai crescut pe vârf de munte, nu știi, dar du-te-n mă-ta că ți-a dat natura ochi să vezi, urechi să auzi și creier să pricepi. Învață singur, că nu ai nici o scuză. Știi să te vaiți că ești discriminat, dar nu că gemi de nesimțire, că pute pământul sub tine, că produci greață prin felul în care te comporți.
Și să mă mai scutească și ăia cu acuzațiile de rasism. Când oi cunoaște un țigan care merită respect o să îmi scot pălăria în fața lui, dar pană acum am cunoscut doar din ăia care m-au buzunărit, m-au amenințat,  deranjează, put, distrug și se comportă ca și cum tot locul e al lor. De ce? Pentru că legea doarme!

22 de comentarii:

  1. Ăștia încă nu au pus de chef, deși aștept cu inima cât un purice.

    RăspundețiȘtergere
  2. E cam aiurea cu genul ăsta de țigani... am avut niște vecini din ăștia cu ceva timp în urmă, dacă le atrăgeai atenția sau le ziceai ceva se comportau ca și cum i-ai fi înjurat. Țigăncile mai ales, începeau să urle și să-ți zică... ele știu ce, că vorbeau pe limba lor. Dar era o comunitate mai mare, dacă la tine e vorba doar de o familie, două, poate ai noroc și se vor civiliza cu timpul. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marius, incerci sa-mi ridici moralul? Nici tu nu crezi ca se vor civiliza ... Nici eu, crede-ma.

      Ștergere
    2. Nu, nici eu nu cred, dar poți să speri că poate poate se vor civiliza :)

      Ștergere
  3. N-am să înţeleg niciodată de ce unii oameni vând sau închiriază locuinţe ţiganilor (ştii cum e vorba aia: uite un om! când se apropie: nu-i om, e ţigan). De ce, pt. nişte nenorocite de parale, compromiţi un cartier întreg?! Nenoroceşti liniştea oamenilor. Mama lor de bani! Pe-aceste fiinţe - totuşi fiinţe -, zgomotoase prin însăşi natura lor, le-aş deporta pe-o insulă. Discriminare? Nimic pe lumea asta nu-i poate civiliza. Nimic nu-i determină, nu-i motivează, nu îi interesează. Poate există un procent, ceva de genul 0,00000 şi iar 000001% din toată ţigănia care se desprinde şi se educă, se integrează. Dar pt. acest procent tb. eu, tu sau altul să suferim?
    Părerea mea, dacă situaţia continuă sau se va înrăutăți, plângeri, reclamaţii, şi iar plângeri pe unde puteţi. Vai de voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu, sincer, sper sa-mi ajute Dumnezeu, Zana Maseluta, ET, Mos Craciun sau cine o fi sa ma mut ca nu am chef sa mi-i pun in cap. Ca faci reclamatia si nu se misca nimic. Stim noi cum se misca treburile.

      Ștergere
  4. Rasu plansu, Tinuto... de ce nu anuntati politia pentru deranjarea ordinii? De ce nu vorbiti cu propeietarul sa-i zboare mamii lor de acolo, ca de', o fi avand si omul o proprietate respectabila.Mai exista si alti oameni in tara asta care cauta o chirie si daca tiganimea si-o permite si un om decent poate.Priveste si poartea buna, poate iti faci prieteni noi, am avut mereu o inclinatie spre muzica tiganeasca :))) sigur o sa-ti placa si tie, roaga-i sa te invete niste pasi.Prea multa liniste strica, te-ai obisnuit cu binele, ha?
    Am si eu vecini interesanti, ca familia cu doi copii, o mama stresata si o bunica ce se crede in ograda cand are grija de nepoti. Sa-i auzi cantand in cor pe cei doi pusti pana in trei ani, pe mama si pe bunica lor, asta bucurie. :)) Ma mai resemenz cu ideea ca vine frigul si poate mai inchid geamruile si usa la balcon sa nu mai polueze fonic asa mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razi de oamenii amarati, Bia, :). Nu vrei tu sa te faci vecina cu ei?
      Propietarul e un dobitoc infumurat pe care nu l-am auzit dand buna ziua niciidata si nici nu l-am vazut vorbind cu careva.

      Ștergere
  5. Citesc despre lenjeria atarnata si singura treaba la care imi fuge mintea e: "Ce e acela un chilot? Unul care chiloteaza un avion"... Poate asa gandesc si noii tai vecini, de vreme ce ii expun cu atata fala. In rest, daca lor le place ce au gasit, nu mai pleaca. Si nici nu se educa. Pentru ca nu ii intereseaza sa fie ca majoritatea. Au alte preocupari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepusi sa vorbesti moldovineste? :))Clar o sa le placa, pentru ca nu ii deranjeaza nimeni. De educat nu am nici un dubiu...

      Ștergere
  6. Scuze, dar mi se pare ca iti pastrezi hazul si cand nu e foarte tare de ras. :)
    Si nu, nu-i vreau ca vecini...in cartierul meu am si eu cateva astfel de case, dar ai mei sunt ceva mai 'traditionalisi' :)) cu toate astea baltoacele curg ca un rau din curtea lor cum spala tigancile hainele in curte,ca de, canalizarea e scumpa...pe unde se opresc ei doua-trei minute la o vorba se face un munte de coji de seminte si daca patesti sa fie asezati in mijlocul trotuarului la taifas si tu vrei sa te duci in treaba ta ca tot omu' pe trotuar trebuie sa o iei pe carosabil ca altfel nu prea poti trece de satra.Nu cred ca trebuie sa o luam in nume de rau, pur si simplu nu vor sa se adapteze, resurse financiare au (cei bogati), portul nu-l lasa ca s-ar face de ras in tiganie... iar galagia si dezordinea e la ordinea zilei, asta ii caracterizeaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai fac haz de necaz, Bia. Ca s+ nu o iau pe perti in sus ca Omul Paianjen.
      Ba, sa avem pardon, trebuie sa o luam in nume de rau, daca vrem sa avem un pic de liniste. Cum ziceai tu pe blogul tau la un moment dat vorbind despre unde incepe si unde se termina libertatea unui individ. Pai a lor deja a limitat-o inacceptabil pe a noastra.

      Ștergere
    2. Si ce ar trebui facut cu ei? Autoritatile nu intervin cand libertatea noastra e incalcata, sau intervin, dar satra o ia a doua zi de la capat si unde se ajunge? Ar trebui sa va adunati si voi romanii si sa faceti galagie, sa dati muzica la maxim, de preferat nu manele sau tiganeasca, s-ar simti prea ca la ei acasa...eu propun niste muzica clasica sau ceva rock nebun ca sa-i sperie :))

      Ștergere
    3. Cei care trebuie sa se ocupe de asta sunt autoritatile, nu oamenii de rand. Dar autoritatile se fac ca ploua. Cand cetatenii iti semnaleaza nereguli, datoria ta ca autoritate e sa iei masuri.
      Daca noi ne coboram la nivelul lor, nu o sa ii educam, ci o sa facem doar circ.

      Ștergere
  7. Proprietarul e un dobitoc care nu a vorbit cu nimeni cat timp a locuit aici. Nici nu ma gandesc sa ma incurc cu ei. Cea mai buna solutie e sa o sterg englezeste. Sper sa imi reuseasca....

    RăspundețiȘtergere
  8. Nasol moment. M-a ferit Dumnezeu de asemenea specimene.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a ferit pana acum, dar se pare ca am pus-o de data asta.

      Ștergere
  9. Tigani, ce vrei. Asa sunt toti, n-am vazut nici unul educat pana acum. Sa speram ca n-or sa se apuce si de furat si jefuit prin cartier, ca atunci chiar va trebui sa te muti de urgenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sper sa nu apuc ziua aia. Sper sa gasesc ceva inainte de a/mi fi frica sa ies din casa.

      Ștergere
  10. Tina, nu stiu de ce, aveam impresia ca stai in Portugalia... ?
    Ori am inteles gresit, ori au si eu tiganii lor- normal ca is peste tot,dar parca astia par români :D.
    Nasol, ai toata compasiunea mea.Ca una care din studentie incepand stiu ce inseamna sa n-ai liniste in casa- am trecut prin atatea ca nu mai vreau sa-mi amintesc-te inteleg perfect.Imi pare rau sincer, sper sa iesi din asta intr-un fel sau altul.Dar asa e,ala cu bun simt are de tras,ca nesimtitul ,dupa cum ii e numele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am fost de multe ori acolo in ultimii ani. Nu, nu vorbeam de tiganii lor. Tiganii lor nu fac valuri, cum fac ai nostri, de exemplu. Tiganii lor stiu ca legea ii arde, nu au tupeul sa deranjeze, sa hartuiasca, ori sa creada ca sunt stapanii strazii. aia isi vad de treaba. Desi ii remarci, nu iti zgarie nici retina, nici auzul.
      Singura iesire din situatia asta e sa plece ori ei, ori eu :). Ei nu prea dau semne ca ar pleca, eu, sincer, as cam vrea sa schimb aerul, sper sa imi iasa planurile :). Cum zicea un prieten al meu: "Locul asta a murit." Pacat ca era chiar frumos. aveam o priveliste de invidiat.

      Ștergere
  11. O prietenă bună vroia să-şi vândă apartamentul. Cum necum, au aflat niste tigani şi au plusat cu 1o.ooo de euro peste pret. Aveau nevoie de apartament, pentru ca aveau negot in zona. Vecinii s-au speriat atat de tare incat a rugat-o cu cerul şi pamântul să nu-i aduca acolo. Nu i-a adus. S-au mutat in blocul vecin. Aceeaşi poveste ca la tine. Ei contează. Atât. Sper să-ţi fie bine!

    RăspundețiȘtergere