duminică, 14 iulie 2013

Ce mai citim ... Distanța nu se măsoară doar în metri

  

Distanța dintre noi - Thrity Umrigar 

 
sursa foto
Cartea prezintă o frescă a societății indiene contemporane, societate dominată de diferențele între caste, de mizerie cruntă, corupție, analfabetism, luptă pentru supraviețuire, neputință și resemnare. Societatea indiană care nu e deloc așa cum o arată filmele de la Bollywood, fabrica de filme indiene, ci e o societate blocată în trecut, într-un sistem de caste ciudat care condamnă pe viață, ori fericește, depinde de ce parte a gardului te naști.
Distanța dintre noi e povestea a două familii din caste diferite, bogații și servitorii, ale căror destine se întrepătrund pe durata unor zeci de ani, totul văzut prin ochii servitoarei Bhima și ai stăpânei Serabai.
Cartea e superbă și merită citită. Eu nu am putut să o las din mână până nu am terminat-o. Autoarea reușește într-un mod excepțional să te facă să vizualizezi faptele, să te îngrozești, să tremuri de nervi, ori de neputință, să trăiești la una cu personajele
Nu am găsit-o în limba română, nu apare pe net că ar fi fost publicată în română, dar există în engleză și alte limbi.

12 comentarii:

  1. Mi-a placut cum ai scris: "condamnă pe viață, ori fericește, depinde de ce parte a gardului te naști". Curios ca nu doar in India e asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat, dar in alte parti mai ai sansa sa iti depasesti conditia. Nu fuge toata lumea de tine doar pentru ca ai avut ghinionul de a te naste intr-o anume casta, desi si ei sunt la fel de analfabeti, de saraci si ... de saraci cu duhul, dar ... se simt superiori.

      Ștergere
  2. Societatea indiană este plină de contradicţii, in afară de ierahhia strictă a castelor, citeam recent despre marea discrepanţă dintre regiuni. Sărăcia lucie din unele zone (majoritatea), iar la polul opus, sudul cu Bangalore (tărâmul tehnologiei şi industriei software) şi Madras.
    Oricum un loc fascinat, prin istorie, tradiţii, cultură, chiar prin marele şi sfântul lor Gange, dar totuşi n-aş alege India drept destinaţie turistică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Esti de-al meu! Nici eu nu m-as duce, nici daca m-ar plati. prefer sa citesc si sa vad de la distanta. Au o istorie interesanta si religia, deasemenea, dar ... nu-i de mine. Din documentarele vazute, din cartile citite, din ce am vazut pe net si din ce am discutat cu indieni pe chat ... nici in vizita nu vreau sa ma duc acolo. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, in Asia nu prea ma trage atza sa ma duc nicaieri. prefer Africa de 1000 de ori. Sunt subiectiva, stiu, dar ma prefer asa :))

      Ștergere
    2. Just, unui safari nu i-aş spune nu... Cât priveste Asia, doar Japonia m-ar atrage, în India precum şi-n restul tărilor de p-acolo rişti să te-norci cu malarie.

      Ștergere
    3. :)) Mie nu numai de malarie imi e teama

      Ștergere
  3. NU ma mira faptul ca in realitate nu e ca in filmele indiene unde mixul de caste devine posibil. Era clar ca societatea trebuie sa fie mult mai dura. Poate apare si la noi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai cam e si la noi :). nu respectac cu strictete ca la ei, unde tine de traditie si ...crede, religie, dar un fel de caste avem si noi.

      Ștergere
  4. Ma gandeam eu ca in realitate nu apar indienii cantand de dupa pomi sau diversi arbusti. :)) N-am citit cartea, pare foarte interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesanta cartea. Nu are nimic de-a face cu Hollywood-ul indian, unde pe afara-i vopsit gardul, inauntru ... jale.

      Ștergere
  5. N-am citit cartea, aştept să o traduci, am încredere în tine. :) India are ceva misterios care atrage, cultura extrem de diferită de cea europeană, colţul de "paradis" al Bollywood-ului unde se fabrică vise sau visuri, dar şi ceva respingător care repugnă, mizeria, sărăcia mare, şobolanii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a fascinat un timp, pana am aprofundat subiectul, cand am vazut ...ce-i pe sub vopsea, mi-a pierit cheful. Apropo de sobolani, cred ca mi-a pierit cheful si cand am vazut templul ala unde sunt venerati sobolanii si unde o femeie manca la una cu sobolanii din niste blide. Brrrrrrrrr! sau despre Gange, fluviul sacru, ... unde se intampla toate

      Ștergere