miercuri, 10 iulie 2013

Chestii la care fac cu capul 1


Clișeul: "Dacă viața îți dă lămâi, fă limonadă.” 
Cică ar fi zis-o unul, Dale Carnegie (n-am certitudinea), mare!?! autor american de cărți de literatură despre auto-îmbunătățire, salesmanship (practica de a investiga și a satisface nevoile clienților printr-un proces care să fie eficientă, echitabilă, sincer, reciproc avantajoase și care vizează pe termen lung relație productivă), vorbit în public și abilități interpersonale.(sursa: wikipedia)
sursa foto
Pe unde merge ceva prost, HOP! sare rapid vreun/vreo inteligent(ă) cu limonada.
Cel care a conceput-o s-a vrut spiritual, inovator și, cred, ... amuzant în vanitatea lui idioată. A vrut o expresie mobilizatoare, proptă la moral, ori pe post de cric, să îți tot ridice moralul până în înaltul cerului, bănuiesc, să te lovească optimismul mai dihai ca pe falimentar damblaua.
Cât de tâmpit să fii să crezi că îl ajuți pe unul aflat în pragul colapsului cu fraza asta? Unuia căruia i s-au străpezit dinții de atâtea ”lămâi”, tu vii să-i spui. ”Auzi, ține-o tu tot pe lămâi, dar ... pune-le și niște apă, ... că poate nu ți se mai strepezesc dinții chiar așa de tare.” Din câte știam eu limonada se făcea și cu zahăr, nu numai cu apă. Ori bea toată lumea ca dondoacele apă plată cu lămâie ... fără zahăr, clar.
Să concluzionăm: fă tu, amărâtule, limonadă, dar fără zahăr și fără apă, că pe alea nu ți le dă viața. Dacă ți-ar da zahăr ... clar, nu ai mai simți lămâia, nu? Cu apa ... te descurci tu, ce mare chestie, lasă că nu trebuie să fie plată, că doar nu ești dondoacă, poa' să fie și din balta de sub pod. Nu mai face mofturi, că tot apă e și aia.

18 comentarii:

  1. Da' eu ma-ntreb care-o fi reversul medaliei...
    "Cand viata iti da zahar, fa un diabet"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci clar nu e de mine. Caci apoi n-as putea trai fara inghetata de vanilie.
      Daca ar fi "cand viata iti da prune"...eee, atunci alta poveste.

      Ștergere
    2. :)) zeama de prune da chef de viata??

      Ștergere
    3. Se spune ca ar face-o mai roz. La mine nu stiu de ce nu functioneaza, ca la final ma trezesc doar cu o durere de cap si un picior amortit.
      Dar eu tot incerc...

      Ștergere
    4. La dracu', daca e sa o mai concentrez, ajunge dizolvant industrial.
      Si nu vreau sa am vocea ca a lu' Robocop dupa aceea. :))

      Ștergere
  2. Cred ca s-a referit la faptul ca trebuie sa profiti de oportunitati... Dar ce-i prea mult strica. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. El s-o fi referit la ce s-o fi referit, dar lumea a considerat-o potrivita in orice imprejurare.

      Ștergere
  3. Eu mă întreb cine altcineva mai are de câştigat în afară de autor (şi alţi vreo câţiva implicaţi în vânzare) din aceste aşa-zise "cărţi", mai degrabă broşuri (să nu le zic fiţuici) motivaţionale... Acum destui ani, de curiozitate, dar şi pentru a avea argumente atunci când îmi expun părerea critică, am răsfoit câteva dintre "titlurile de referinţa" ale acestui gen de maculatură. Concluzia... truisme amestecate cu sofisme, un ghiveci de cuvinte sau mai pe scurt "beţia cuvintelor", cam atât am reuşit eu să "storc" din această "lămâie"... n-ajunge nici măcar de-o limonadă ;) :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine ma seaca balariile astea care se mai numesc si literatura. Mai cumplit, insa, e faptul ca gasesc o gramada de adepti, idioti care sa caste gura si sa creada...si apoi sa ne fecundeze la icre, pe noi, astialatii.

      Ștergere
  4. Si daca e seceta? Si daca ne-au taiat apa de la robinet pentru neplata? Si daca locuim undeva unde nu e nicio apa curgatoare si nicio arteziana si nicio balta? Si daca, exact ce spui, n-avem nici zahar, ca nu stiu sa pice cu ploaia? Huh? De unde apa pentru limonada cretinului? Mie autorul mi-a fost antipatic rau, da' rau, de cand am auzit stupizenia. Rezonez intru totul cu tine in privinta asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) trebuie sa dea bine, inteligent, cand o zic ei cu zambetul ala tamp, atotcunoscator, pe chip, de zici ca ei au descoperit solutia la criza mondiala.

      Ștergere
  5. Am crezut ca numai eu am pitici jucausi prin cap. Mie mi-au strepezit dintii cand am citit asta: "Nu eşti ceea ce eşti, eşti doar ceea ce ceilalţi cred că eşti." Se pare ca replica e din "minunatul" serial Ally... ceva (odios, din punctul meu de vedere). Si daca zicerea cu limonada din lamaile vietii se vrea a fi cumva motivationala, la faza "esti doar ceea ce alti cred despre tine" mie imi vine sa vomit in flux continuu. Asa ca, da-mi mie te rog, lamaile ramase. =)) =))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Dara: vorbesti serios??? Exista teoria conform careia suntem doar ceea ce cred ceilalti despre noi??? Inca sunt uluita. Sincer uluita. Wow. Pastreaza-mi si mie cateva lamai, te rog.

      Ștergere
    2. Din pacate da, exista. Nu stiu sub ce forma o fi fost spusa in film, dar cretineii au si preluat-o si au pus-o pe un site de citate celebre.
      Metoclopramid nu vrei? =))

      Ștergere
    3. :)))) o sa ti-l trimit pachet pe primul care mai vine ccu idiotenia asta cu lamaile.
      Daaaaa, suntem plini de clisee inteligente ca plaja de nisip. Cred ca lumea se crede inteligenta cand emite cate o stupizenie din asta preluata de pe cine stie unde si spusa in cine stie ce context.

      Ștergere
  6. Se presupune că acest proverb "When life gives you lemons, make lemonade", căci e proverb, încurajează optimismul şi atitudinea pozitivă faţă de greutăţile, mizeriile, încercările grele ale vieţii. Aşa cum noi le-avem pe-ale noastre vorbe din bătrâni, unele din ele extrem de hilare, aşa au şi alţii vorbele lor de "duh". Poate ale noastre sunt ceva mai expresive în anumite contexte. Ce m-a distrat pe mine la fraza asta este că românaşii noştri au "adoptat-o" şi "adaptat-o" : "Când viaţa îţi dă lâmâi, cere şi-o tequila" sau "Când viaţa îţi dă lâmâi, vinde-le la piaţă" ş.a. :)
    Dar când vine unul şi îi spune unui nenorocit al vieţii "Speranţa moare ultima" , "După furtună vine şi vreme bună", nu-i aceeaşi chestie? Numai că-i pe româneşte. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Eu nu prea ii aud cu romanismele astea de care zici tu. Cred ca nu sunt ... cool!!! Acum ne place ce apare pe la tv, ca asta cu lamaile a aparut la tv prima data, parca Raduleasca o debitase si ... a devenit rapid moda.
      Adaptarile alea mi se par chiar dragutze pentru ca ridiculizeaza ... ridicolul expresiei.

      Ștergere
  7. Sau in varianta romaneasca: "Nu dispera, ca pan' la fund e tot asa." :))

    RăspundețiȘtergere