luni, 28 noiembrie 2011

Falimentul universal, inevitabil?

Am primit un e-mail cu un text despre un subiect care ne doare pe toti. De ce nu sunt bani? Si cine-i vinovat pentru asta? De unde a rasarit criza si de ce nu se mai termina? De ce trebuie sa facem sacrificii peste sacrificii si traim cu sabia lui Damocles atarnata deasupra capului? Cine ne poate salva sau ce e de făcut?
sursa foto
Cred ca tuturor ne-a trecut prin cap, cel putin o data, ca problema vine de la banci. Ei, da, de la dragutele de banci sau mai degraba de la cei care le conduc. O posibila explicatie, sau cel putin inca o incercare de a gasi un vinovat, ca solutii, deja, nu mai poate oferi nimeni, este cartea care va aparea la Editura Philobia“Blythe Masters” de Pierre Jovanovic. 
«Pierre Jovanovic, reporter la jurnalul francez Matin de Paris , apoi corespondent la Washington si Los Angeles pentru Quotidien de Paris. Din februarie 2008, Pierre Jovanovic anima un blog despre situatia financiara internationala iar de la inceputul lui 2009 prezinta revista presei economice la un canal de radio francez, analizand şi comentand articole pe teme sociale si financiare din presa anglo-saxona. Ultima sa carte, Blythe Masters, este portretul celei mai puternice femei de pe planeta, banchera de la JP Morgan care a dus la ruina bancilor inventand instrumentele credit default swap. Împreună cu alţi matematicieni de la banca J.P. Morgan, englezoaica Blythe Masters a pus la punct formula magică datorită căreia bancherii au luat-o razna, crezând că pot să transforme hârtia în aur. Puţini ştiu că Blythe Masters este "femeia care a inventat armele financiare de distrugere în masă" - după cum a caracterizat-o, inspirat, jurnalul Guardian, din Londra. Conform celor de la Newsweek , aceste arme "au pus în libertate un monstru" care ameninţă să distrugă economia mondială. Criza recentă a monedei euro, din care încă n-am iesit, demonstrează cât de profunde sunt urmările deciziilor lui Blythe Masters si te duce cu gândul la posibilitatea ca întreg sistemul financiar să ajungă la ruină. De fapt, băncile suportă consecinţele nenumăratelor împrumuturi toxice pe care le-au creat si care le pot aduce sfârsitul.» (sursa).
Poate fragmentele publicate pe acest site va vor ajuta sa va decideti: o cititi sau nu. Eu ma risc :)


4 comentarii:

  1. Dupa relatarile tale pare interesanta cartea, pacat ca nu prea am timp s-o citesc... Dar in schimb pot sa-mi dau cu parerea despre acest subiect...
    Cred ca, criza este cea mai buna scuza a societatii actuale pentru situatia, as spune eu dezastruasa, in care se afla. Suntem niste termite, consumam tot, fie ca ne trebe fie ca nu, bine, eu nu :) doar tigari... Hipermarcheturi pline! Dupa mine, sarbatorile-s departe, dar deja incepee inbulzeala, se cumpara mult, mult si aiurea! Dar trebuie sa te mentii la suprafata sa fii in rand cu lumea, sa iei si tu... Suntem intoxicati de vestici, de gandirea lor... (Vorbesc de noi romanii) Ii urasc sincer pe europeni, pe americani si mi-e ciuda de mor ca ne luam atat de tare dupa ei! Nu-i sanatos si deloc...
    Trebe sa vina colapsu' sa ne calmeze...

    RăspundețiȘtergere
  2. mare parte din cuvinte nu-mi apartin, sunt preluate din articol, vezi sursa.
    ai dreptate, criza e doar pentru cei mici,iar noi, ca niste destepti, ne intindem mai mult decat ne e patura, suntem o societate de consum. de produs, produc altii si pentru noi. da, avem stilul papagalului, adica imitam, problema e ca ei trateaza la un alt nivel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se stie ca lumea tinde spre globalizare, si pentru un control absolut era nevoie de o criza globala, pentru a ne "uni" fortele, sub acest context sa credem ca ei chiar vor sa ne ajute, si ca ne vor binele...Totul este un teatru inteligent, de care putem sa ne prindem, tot nu prea avem cum sa ne interpunem.
    Suntem niste marionete in mainile conducatorilor.
    Oamenii sunt precum vinul dintr-un pahar; se inclina negresit in directia stabilita de posesor!

    RăspundețiȘtergere
  4. sa inteleg ca mai exista persoane care cred ca toate astea sunt pentru a ne ajuta pe noi, muritorii de rand si nu pentru a-si consolida puterea anumiti indivizi? oare sa fim atat de prosti?

    RăspundețiȘtergere