duminică, 3 martie 2013

Cotoroanțele lui Mărțișor


Tradiția babelor cred că o știe toată lumea, nu? Primele 9 zile din martie care ne arată cum ne va merge tot anul în funcție de ”baba” aleasă. Cea mai interesantă și completă explicație a  tradiției am găsit-o pe site-ul crestinortodox.ro (unde altfel?), dacă sunteți interesați de povesti accesați link-ul.
Și acum dilema mea … 
sursa foto
Copil fiind mi s-a spus ca trebuie să îți alegi baba. Așa mi-a zis bunica. Ok. Am ales-o. Pe prima. 1 martie a fost baba mea dintotdeauna (la mine a fost soare, dar destul de rece. Dar contează soarele, nu?) Mai auzisem și varianta cu data nașterii, dacă ești născut pe 3 e a treia babă, dacă pe 17, 1+7=8, a 8a babă etc. În cazul ăsta aș fi avut Cotoroanța NO.3. (O prefer totuși pe prima. Azi a fost urât rău.)
Dar eu am ținut-o pe a mea, 1martie, până într-o zi când am început să îmi pun niște întrebări. De ce sunt 9 babe și nu mai multe? De ce exact 9? De ce nu 10 de ce nu 6 sau orice alt număr? Și am ajuns la concluzia că a doua variantă, cea cu data nașterii pare mai logică pentru că orice 2 cifre din numerele cuprinse între 10 și 31, adunate dau până la urmă o cifră între 1 și 9. Nici mai mult nici mai puțin. Nu se știe clar cum a fost tradiția la origine. E prea veche. Poate că cel care a lansat-o habar nu avea de aritmetica asta, poate că nici nu aveau habar de câte zile are luna, deși pare un pic ciudat, totuși. E prea bună potriveala, cum ar zice bunică-mea. 
Și totuși, anul ăsta nu vreau No.3 ... nu-mi place pălăria :)))
Voi cum credeți că e?

13 comentarii:

  1. Dacă e să luăm după data naşterii, şi baba mea e tot pe 3. Ceea ce nu prea mă deranjează, pentru că înainte să aflu această regulă îmi alegeam baba tot pe 3 sau pe 1. Teoretic numărul nouă vine de la cele nouă cojoace ale Babei Dochia, dar cine ştie de unde a pornit totul? Nu e ca şi cum aş crede în chestiile astea, oricum. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ralu, nimeni nu crede. :)Traditiile au devenit o forma de ... hai sa-i zicem amuzament. Dar de ce tocmai 9 cojoace a avut Dochia?

      Ștergere
  2. Si eu imi alegeam de obicei babe cu numar impar :)) 3 sau 1...cred ca pe primele 3 le alege toata lumea. E amuzant cum traditiile astea se pastreaza poate chiar si la secole de cand au pornit. In cateva zeci de ani voi fi eu baba, nu mai tre sa aleg alta :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica sa inteleg ca o sa te alegi pe tine? :)))) Mi-a placut poanta :))

      Ștergere
    2. Pentru ce sa aleg doua babe, cand sunt eu prezenta si I'm the best baba :))

      Ștergere
  3. Hai ca ma faci sa zambesc. Ma simt usor toanta, pentru ca niciodata nu am stiut exact daca sunt 7 sau 9 babe! Postul tau m-a edificat, ceea ce nu inseamna nimic, devreme ce nu mi-am ales baba. Dilema mea e alta: de ce din imagine lipsesc baba cu numarul 4 si cea cu numarul 6? Cat despre explicatiile crestinesti... ele ma duc cu gandul la edificiul mesterului Manole care, dupa zidirea nevestei, a zis in dimineata urmatoare: "Intotdeauna am spus ca e buna o femeie in casa... "

    RăspundețiȘtergere
  4. :))Ce frumos visezi. Cu zane :)). Eu iti doresc sa se implineasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. :)))))Nu pot sa cred! Nu o stiam pe aia cu Manole.
    Lipseste si baba 9. Si eu m-am intrebat acelasi lucru, unde s-or fi pierdut celelalte? dar imi place tare baba 3. fumatoare, carmolista si ... la patru ace :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu zic ca se aduna ca la mine e 14 adica 4+1=5. Adica baba mea a fost azi si sunt cea mai frumoasa baba ca toata lumea a vazut ce soaaaaare frumos a fost .......toaaaaaata ziua.
    NU?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) esti cea mai frumoasa baba, zici? hai ca mi-ai placut :)))

      Ștergere
  7. Eu nu mi-am ales niciodata o baba. Nu stiu, dar parca la noi nu a fost niciodata traditia asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti prima persoana pe care o aud spunand asta. se pare ca am crezut eronat ca e o traditie nationala. poate e numai regionala, ori poate ca nu i se acorda prea mare importanta in zona ta. oricum e ceva ... de amuzament. :)

      Ștergere
  8. Pai dupa ce s-au terminat babele au venit mosii, dar aia nu sunt pe ales. Iei en-gross. Cum ti-o fi norocul. Si cum norocul e ...***tut in dos si ras in cap...cam stii ce iti pica la pachet

    RăspundețiȘtergere