joi, 5 iulie 2012

Femei

În ultimele zile am văzut niște ecranizări după romane a căror acțiune se petrecea acum câteva secole, romane pe care le-am și citit cu ani în urmă: Bâlciul deșertăciunilor, Tess d’Urbervilleși Rațiune și simțire. Nu am ales special, ci s-a întâmplat. Nu o să vorbesc de filmele în sine și nici despre cărți, ci despre societatea timpului. M-a frapat un lucru văzând aceste filme poate și pentru faptul că le-am văzut la distanță foarte scurtă unul de altul, un lucru care cred că o să mă ”încarcereze” la un loc cu misoginii, cu siguranță și mă tot întreb cum de mi-a scăpat asta în trecut.
Acum vreo câteva secole bărbații dictau legile și țineau frâiele și banii, dar femeile erau cele care te propulsau în societate sau îți distrugeau orice șansă de a fi acceptată undeva. Și nu reușesc să pricep cum de puteau prigoni ele, femeile, o altă femeie, în condițiile în care ele toate erau deja prigonite și disprețuite de lege, religie etc. adică de tot ceea ce era la momentul respectiv domeniul exclusiv al bărbaților. Nu era suficient că erau văzute ca o marfă? Aveau valoare în funcție de zestrea de care dispuneau. Nici măcar numele nu valora prea mult dacă nu era sprijinit pe o avere rezonabilă, excepție cazul în care pretendentul avea deja banii, dar nu avea titlu și și-l dorea. Și atunci cum Dumnezeu puteau să fie atât de scorpii  în loc să își întindă o mână și să se ajute reciproc, să facă front comun contra adevăraților opresori? Cum puteau fi atât de vipere cu cele de o condiție inferioară doar pentru că nu aveau bani sau un nume, chiar dacă aveau o educație de același nivel. Oricum și dacă ar fi avut nume, dar fără bani, tot ar fi fost desconsiderate. Nu pot zice că lipsa de educație stătea la baza unui astfel de comportament pentru că deja fetele ”de familie bună” din acea perioadă primeau o educație aproximativ identică cu a băieților. Deci e exclus să iau în calcul lipsa de educație.
sursa foto
Bărbații din acele timpuri, cu mici excepții, nu îmi par atât de riguroși, atât de exasperați să se încadreze în niște limite, în niște tipare, atât de tăietori în carne vie. Femeile însă, aproape fără excepție fac front comun în acest domeniu și nu permit nici unei intruse să pătrundă în rândurile lor decât dacă sunt obligate direct sau indirect de către bărbați, iar atunci o fac forțat, țin să îi facă cunoscut intrusei că e o tolerată, nicidecum nu aparține cercului sau lumii respective. Dacă o acceptă, o acceptă ca pe o dama de companie, dar niciodată nu ca pe o egală, va fi totdeauna inferioară și se va avea grijă să i se reamintească asta. De unde atâta răutate? De unde atâta cinism?
Suntem mândre de drepturile pe care am reușit cu greu să le obținem, să le smulgem din mâinile bărbaților, dar mă întreb dacă nu avem noi, femeile, o mare parte din vină că asta s-a realizat cu atâta dificultate? Oare nu și datorită nouă realizările astea au întârziat atât? Pentru că stau și mă gândesc că în condițiile în care au existat femei care ar fi vrut să iasă din tiparele societății, tipare stabilite clar de femei, atunci ce soartă au avut ele? Au fost marginalizate, izolate, ponegrite, nu au mai fost invitate nicăieri, primite nicăieri. Au fost distruse din punct de vedere social. Ele și familiile lor, lucru pe care iar nu pot să îl înțeleg. Care este vina familiei mele că eu sunt într-o ureche, sau că eu fac un lucru pe care o X comunitate îl consideră deplasat? De ce trebuie să sufere ei? O altă lege nescrisă care, nu știu de ce, dar cred că a fost întreținută tot de femei.
Clar e că, în general, bărbații se simt intimidați de femeile inteligente, femeile care îi pot pune rapid la colț și, în general, fac tot posibilul să le frângă elanul. Dar bărbații inteligenți și conștienți de propria valoare admiră femeile inteligente. Nu o să se căsătorească cu ele, dar le vor vrea în preajmă. Și cred că o femeie care ar fi încercat să câștige teren în societatea acelor ani în afara activităților clar stabilite pentru ele: desen, pian, brodat și îngrijitul casei, ar fi găsit ceva înțelegere la unii bărbați mai luminați la minte, dar mi-e teamă că ar fi fost de-a dreptul renegată de propriile surate.
Și mai dureros e faptul că încă mai suntem sclavii acelorași mentalități. Încă există destule discuții de genul: ”Y nu e bună că nu e de familie”, ”degeaba a terminat cu 10 că ta-su e șomer.. sau mă-sa e vânzătoare.”… aaaa, X? e de familie bună, tatăl e medic, iar maică-sa e …, au casa în X… vila la munte și 3 mașini” etc.
Nu contează că X e prost de băune, că nu e în stare să lege 2 fraze fără să facă o tonă de greșeli. Va fi totdeauna de preferat lui Y doar pentru că are pedigree. Și cine ține la astfel de chestii și în secolul XXI? Femeile!
Mi-aș dori să cred că toate astea vor dispărea cu timpul, dar mă tem că nu. Am senzația că e genetic și, deși ne-am lărgit orizonturile și ne-am luminat la minte, vor exista întotdeauna ”păstrătoare ale tradiției” în posturi cheie care vor învenina atmosfera și care vor inocula urmașelor un astfel de comportament.

13 comentarii:

  1. Eu cred ca in societatea de acum si barbatii se ghideaza dupa aceleasi criterii. Un barbat "din familie buna" nu va face act de bravura aducand, in lumea sa buna, pe post de sotie, o femeie desteapta care nu provine dintr-o familie buna. Va prefera o proasta din familie buna, iar pe cea isteata si-o va angaja secretara. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) te rog, se spune asistenta ...
      dar eu nu cred ca asta pleaca totdeauna neaparat din capul lor, ci din eterna poveste de acasa. presiunea constanta da roade. sunt putini cei care se revolta impotriva mamucai. oricum pentru majoritatea mamelor nici o femeie nu e suficient de buna pentru odorul lor, nu?

      Ștergere
  2. Aicea sunt mai multe chestii amestecate.
    Prima dintre ele este despre femei - de ce au fost ele rele cu suratele lor, mai educate, poate mai frumoase, dar din familii mai modeste?
    Raspunsul e clar: pentru ca au vrut sa-si pastreze statutul de privilegiate. Pentru ca nu aveau alta valoare decat faima sau bogatia familiei. Se comportau ca niste frustrate si incercau sa isi pastreze "casta" curata, ca sa para exclusive. A fost, a trecut, dar se mai intampla si azi. Se intampla in societatile in care sunt discrepante sociale mari si nu exista o clasa de mijloc majoritara.
    A doua este despre barbati. Eu zi ca un barbat care prefera sa se insoare cu una "bogata, dar proasta", e un oportunist. Nimic mai mult. asa cum auzim mereu despre femei oportuniste care se marita cu "unul batran si bogata" asa sunt si barbati oportunisti.
    Pe langa oportunisti mai sunt si "baietii mamei"", care se insoara cu "nora perfecta", ca mai apoi sa fie frustrat, nefericit si sa inceapa sa o insele pe "nevasta lu' mama".
    Din aceeasi categorie sunt si cei care isi angajeaza secretare "destepte", coincidenta sau nu, cu picioare lungi. Barbatii care angajeaza femei destepte le dau functii de manager, niciodata de secretara - din experienta mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oportunistii nu vor lipsi niciodata, fie ei barbati sau femei, asta e clar, cat despre functia de manager pentru fetele destepte, nu toti au afaceri asa de mari incat sa isi permita sa angajeze un manager :). si da, ai dreptate, in general, trebuie sa fie intr-un anume fel ca sa fie angajata ca secretara :)desi o adevarata secretara e capabila sa preia trei sferturi din activitatile sefului si, zau, ca asta nu se face cu picioarele kilometrice :), se face cu creierul, dar nu toate sunt angajate pentru creier.
      dar nu prea inteleg chestia aia cu "statutul de privilegiate". care privilegii ca erau ca in cusca. nu puteau dispune de banii lor, de timpul lor, de viata lor. nu puteau alege mai mult decat ce canta la pian, ce panglici pune la palarie sau ce deseneaza. pentru restul le trebuia aprobare. voiau sa isi pastreze privilegiile de a sta ca cucuvelele, singure? asta e precum casatoria intre veri pentru ca sa nu "se strice sangele".

      Ștergere
  3. Femeile ''ie'' rele in general :D . Era vorba despre instinctul de conservare (a barbatului de obicei) sau a unei anume clase a societatii. Pe de alta parte, tocmai faptul ca erau persecutate le impulsiona sa actioneze asa cu alte..semene ale lor, razbunandu-se, ilogic evident, pe cine nu trebuie. Dar asta le faceau sa se simta mai bine si sa le creasca orgoliul terfelit de arbati, in proprii lor ochi.
    Nu stiu daca se va schimba ceva pt ca, odata cu modernismul si libertatea de...expresie a femeii, a aparut totodata si dorinta apriga de a iesi in evidenta si de a demonstra constant ca ea, femeia, valoreaza mai mult decat toti barbatii la un loc. Au ramas cu trauma psihologica din trecut, mostenita ca si manie a persecutiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesant punct de vedere, Rose. deci faptul ca erau persecutate le facea sa se supere ca vacarul pe sat? nu ma gandisem la asta. la rautate, da, m-am gandit, dar la asta nu. reactie ilogica, evident. in loc sa stranga randurile, fac mai multe pierderi.
      mi-a placut faza cu "trauma psihologica din trecut, mostenita ca si manie a persecutiei" :) si totusi, mai exista inca destule femei din prima categorie. poate ca e asa cum spunea wlfp mai sus, poate ca de vina sunt discrepantele sociale mari si lipsa unei clase de mijloc majoritara.

      Ștergere
  4. Rose are dreptate. Femeile sunt mult mai rele decat barbatii in general.

    Cat despre subiect,.. chestiile astea antice cu oamenii "de familie buna" si "instariti" inca mai exista, si o sa mai existe mult timp de-acum incolo. Important e ca generatiile care vin sa fie mai destupate in privinta asta si sa judece cu creierul lor, nu cu cel al parintilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit toate comentariile si sunt de acord cu ce am citit. Nu stiu insa daca putem sa speram ca mentalitatea se va schimba in viitor, dat fiind IQ-ul astora ce vin din urma. Sa nu uitam ca "perlele" publicate de curand pe blogul tau nu sunt fabulatii, ci lucruri scrise (si, presupun, gandite) de generatiile tinere, cele care cred ca "Harap Alb era o femeie si semana cu Mihaela Radulescu". Asadar, o logica elementara ne face sa credem ca acea femeie sub acoperire, cu nume de cod "Harap Alb", cine stie ce intentii ascunse o fi avut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e cumplit! poti sa iti imaginezi ca exista oameni care nu au citit sau carora nu li s-a citit nici macar Harap Alb??? e cu adevarat cumplit!

      Ștergere
    2. aaa, si nu, nu cred ca o sa dispara mentalitati de genul asta. mi-as dori, dar nu o sa se intample. omenirea, cred eu, si-a depasit apogeul cultural. suntem deja in regres. ne tampim pe zi ce trece, iar asta e valabil pentru toata omenirea nu numai pentru noi. cred ca e si de dorit sa fim tot mai tampiti. tampitii se conduc mai usor.

      Ștergere
  6. Toate au urcusuri si coborasuri. Probabil ne aflam pe panta culturala, in timp ce urcam muntele technologiei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Viata, istoria, oamenii - totul are suisuri si coborasuri. Probabil ne aflam acum pe panta culturala, in timp ce urcam muntele technologizat.
    Cat despre femeie, unele sunt rele, altele cicalitoare, unele frumoase, altele amagitoare, dar sunt minunate, nu-i asa? :)

    RăspundețiȘtergere