miercuri, 18 septembrie 2013

”În lume, numai vârstele omului se schimbă, restul se fardează”


... cu Ileana Vulpescu despre lume
V-am mai spus pe undeva că îmi place cum scrie doamna aceasta, nu vă mai obosesc cu asta. Știu că pare infantilitate înșiruirea asta de citate, dar sunt multe pe care nu am putut să le las de o parte, așa că le-am grupat tematic și o să vă bombardez cu ele.

  1. În Renaştere a fost o vreme când, mai ales la teatru, femeile purtau rochii din care le ieşeau complet ţâţele, celor care le-aveau frumoase – asta se-nţelege. Astăzi nu se mai ţine seama de-a arăta numai ce e frumos. Astăzi se poartă «dezinhibarea». Arăţi ce ai, nepăsându-ţi că e frumos sau nu. Mini-jupele-ţi oferă şi picioare de sculptat, dar şi burlane, stâlpi de telegraf, sau «ciocănele» de găină subnutrită. Moda vine şi trece fără urme de neşters. De neşters este incultura, dispreţul pentru gramatică, pentru istorie, pentru limbă, pentru dicţionare; este pauperizarea intelectuală. 
  2. Lipsa de educaţie poate fi invocată până la 20, hai 25 de ani. După aceea, nici dacă singura locuinţă şi mamă ţi-au fost maidanul, nu mai poţi invoca lipsa de educaţie. Vine-o vreme când mintea proprie îţi este un educator suficient.
  3. Când ajungi la cheremul oamenilor îţi vine să-ţi iei câmpii.
  4. Omul e adaptabil ca microbii şi ca viruşii, iar memoria lui este ca lichidul care ia forma vasului în care-l torni.
  5. În fruntea bucatelor nu te pot împinge decât orgoliul şi datul din coate
  6. Când vezi cât de adaptabil este omul, cât de cameleonic la bine şi la rău, oscilezi între două atitudini: să rămâi mut de admiraţie sau mut de groază în faţa acestei lipse de limite.
  7. Când începe să-ţi fie teamă de semeni şi când trebuie să-ţi cântărești fiecare cuvânt – fiindcă marea primejdie o reprezintă cuvintele, primejdie mai mare şi decât faptele - chiar dacă eşti tânăr, bucuria vieţii - dacă există - se-ntunecă.
  8. E greu oricui să-nfrunte bănuiala şi rezerva celor pe care nu-i poate ocoli.
  9. E multă lume care spune «eu aşa ceva n-aş putea face», când i se relatează anumite situaţii în care te poate pune viaţa
  10. Prin cuvântul «ruşine», ţăranul înţelege nu numai teama de-a săvârşi şi de-a i se descoperi fapte urâte, nu numai pudoarea, dar şi teama de ridicol. Pentru Maica, vorba asta era mult mai cuprinzătoare decât pentru orice intelectual. Când zice ţăranul «să nu te faci de râs ori de ruşine», ideea de ridicol este la fel de puternică, dacă nu chiar mai mult decât cea de-a nu te da de gol cu un lucru urât, nepermis
  11. «Uite-aşa ţi se face dor de moarte. Ca să nu mai vezi, să nu mai auzi».
  12. Mort să fii că are cine să te uite.
  13. Răul e scris pe aramă, binele — pe nisip
  14. Eu pot să număr pe degete prietenii pe care-i am, dar cu ei vorbesc cum aş vorbi cu mine. Iar cu lumea-n general ce rost are să stai de vorbă dacă nu spui ce gândești?
  15. Mai întâi, trebuie să te pui în locul altuia şi după aceea să-l judeci
  16. Lumea-i foarte generoasă când e vorba să te-mproaşte cu lături, foarte generoasă.
  17. Cine-ncepe să-nţeleagă mecanismele sociale nu mai e copil.
  18. Doctor în litere şi-n filozofie magna cum laude, şi trebuie să am pe cineva sus ca să pot bate la maşină...?!
  19. Când ajungi să-ţi câștigi singur existenţa... Şi s-o mai câștigi şi pe-a altora — e mai greu s-o mai iei metodic, ca la şcoală, sau cum ar trebui să fie la şcoală, şi să-nveţi ce n-ai învăţat când ar fi fost vremea de-nvăţat
  20. Dacă vrei, cât de cât, să fii drept cu altul, pune-te-n locul lui”,
  21. Sunt atât de puţini oameni care te-ascultă cu-adevărat şi nu se simt îndreptăţiţi s-azvârle-n tine cu piatra 
  22. Nimic nu este mai greu de demonstrat decât ceea ce n-ai făcut.

17 comentarii:

  1. Majoritatea sunt pesimite...sunt adevarate dar pesimiste... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bia, de la o varsta incepi sa vezi cenusiul din viata, nu mai pare totul roz bombon cu picatele.

      Ștergere
    2. ... Nu stiu daca din pacate sau din fericire

      Ștergere
  2. Foarte frumos si realist scrise aceste randuri!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mult pesimism, e drept, însă la fel de mult realism. Viaţa nu-i deloc roz, avem noi uneori impresia că ar fi, poate chiar este pentru puţin timp, apoi revine la cenuşiul cotidian.
    Cât adevăr ascunde punctul 17, "Cine-ncepe să-nţeleagă mecanismele sociale nu mai e copil". Păi, da, nu degeaba se spune că, ne-a fost dată copilaria pentru a avea sanşa să simţim gustul a ceva ce nu vom mai trăi vreodată... din păcate mulţi, foarte mulţi, n-au parte nici măcar acest (poate unic) cadou din partea vieţii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu m-am infiorat, Tina. Pentru ca macar intr-una din ipostaze ne-a pus viata pe fiecare-ntr-o buna zi. Si nu stiu daca lucrul asta e de invidiat. Tind sa cred ca dimpotriva...

    RăspundețiȘtergere
  5. O văd pe Tina citindu-o pe Ileana Vulpescu, aplecată asupra cuvintelor ei, în conversaţie cu ea. Atâta luciditate de care dă dovadă doamna aceasta, atâta tristeţe, "cât este şi în viaţă" - cum spunea chiar ea, mă duce cu gândul la spusele lui Camil Petrescu: "câtă luciditate atâta conștiință, câtă conștiință atâta pasiune și deci atâta dramă". Îmi place că Ileana Vulpescu nu descrie decât ceea ce vede, ceea ce aude, ceea ce înregistrează simţurile ei, ceea ce gândeşte ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul asta abia am citit prima carte a dumneaei. Nici nu am inchis-o bine ca o si voiam pe urmatoarea. Cred ca e unul din acei scriitori care nu te plictisesc indiferent de cate carti ii citesti. E atat de reala ca doare.

      Ștergere
  6. Îmi place pesimismul ăsta cu mult adevăr. Și-n plus, mă pot vedea în aproape toate situațiile.

    Ok, poate nu prima, dar totuși...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te vezi cu tzatzele pe afara? :D
      De ce o fi oare adevarul pesimist?

      Ștergere
  7. Ileana Vulpescu este o femeie puternică. Anul trecut i-au murit fiica de 41 de ani şi soţul. “E firesc să-ți îngropi părinţii și într-un cuplu unul pleacă înaintea celuilalt că nu au venit deodata, dar nu este firesc să-ți îngropi copiii, asta este cea mai îngrozitoare durere, este cel mai greu de acceptat, numai că trebuie sa pornești de la ideea că ți s-a dat o cruce și trebuie să o porți” spune scriitoarea.
    Ileanu Vulpescu nu este o pesmistă ci o înţeleaptă. Unele citate pe care le-ai ales o dovedesc. Iată şi altele:

    - Preţuiesc ceea ce trebuie să preţuieşti la un om: ce are bun.
    - Cât de important este ca măcar o dată cineva să-ţi fi iubit trupul şi sufletul. Şi la fel de important e ca tu însuţi măcar o dată să fi iubit un suflet şi-un trup.
    - Femeia poartă pică unui bărbat mai mult pentru ceea ce ar fi putut să fie şi n-a fost, decât pentru ceea ce a fost şi a dezamăgit-o.
    - Ca să-ţi fie drag să trăieşti trebuie să iubeşti oamenii. Să-i iubeşti. Măcar câţiva într-o viaţă.
    - Nimeni nu are dreptul să aleagă pentru altul, oricât l-ar iubi.
    - Dacă nu ştii ce să ceri de la viaţă, viaţa nu ştie ce să-ţi dea!
    - E de ajuns că trecutul este un permanent colocatar al fiecăruia dintre noi, un colocatar de care nu poţi scăpa. Să-l mai vâri şi-n prezentul altuia?
    - De multe ori un adevăr simplu pare o minciună meşteşugită.
    - Mai întâi trebuie să te pui în locul altuia şi după aceea să-l judeci.
    - Amorul şi gripa se tratează cu patul.
    - Bărbatul e stâlpul casei, nevasta e cheia.
    - Dacă tot crezi în Dumnezeu, ce nevoie ai de intermediari între tine şi El? Nu poţi să-I mărturiseşti direct păcatele pe care crezi că le ai şi să te căieşti cu ele în faţa Lui?
    - Pe musafir du-l până-n drum ca să fii sigur că nu se mai întoarce.
    - O femeie nu iartă un bărbat care o părăseşte nici dacă nu l-a iubit. Dar când l-a iubit!
    - Nu minţim prin afirmaţii, ci prin omisiuni.
    - Universitatea cultivă toate facultăţile, inclusiv prostia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recunosc multe dintre citate. Le-am intalnit in cartile citite, iar unele or sa apara la alte categorii din "Cu Ileana Vulpescu despre ... "
      Pe altele nu. Multumesc.

      Ștergere
  8. Inteleapta femeie! Mi-aminteste de Vechiul Testament si zicerile lui Solomon, tot atat de "melodioase" si pline de bun-simt.

    RăspundețiȘtergere
  9. Vino linistita ca nu intru in panica. Or sa mai fie si pe alte teme.

    RăspundețiȘtergere