luni, 24 septembrie 2012

Când dragostea nu râde


De secole omenirea tot încearcă să exprime dragostea în cuvinte sau imagini, tot încearcă să transpună sentimente pe un suport. Dacă ar fi să aleg cea mai bună transpunere, aș alege, cu siguranță, The English Patient.
Nu te îmbrobodește cu frumusețea și puritatea iubirii, nu iți dă un happy end care de multe ori e tras de păr, forțat și bate ca nuca în perete. Dragostea nu e totdeauna cu happy end, dar asta nu îi știrbește cu nimic din farmec, din puritate, din magie, din intensitate. Nu trebuie să se încheie ca în basme: “și au făcut nuntă mare și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” ca să fie adevărată. Dragostea adevărată nu e totdeauna pură, liniștită și nu se desfășoară pe un cer bleu Mamaia presărat cu inimioare roz. Nu. Ea vine în cele mai neașteptate momente și pe cele mai neașteptate căi, uneori rănește până la os pe cei implicați sau pe alții care nu au decât vina de a fi fost prinși la mijloc de acest uragan. Dragostea nu alege: “Oooo, ii iau pe ăștia că sunt singuri, fac din ei un cuplu” etc. Nu. Uneori se întâmplă ca unul, sau chiar amândoi să fie deja într-un cuplu. Ca și povestea din Pacientul englez. Că nu e moral? Nu e. Dar la ce ajută că se despart, deși se iubesc orbește? În loc de un nefericit, soțul ei, sunt acum trei nefericiți. La ce ajută că rămâne alături de soț în timp ce îl iubește în disperare pe altul? La ce ajută faptul că soțul, deși știe de relația lor, se preface neștiutor și continuă sa trăiască cu zâmbetul pe buze o minciună care îl macină continuu? De fapt toți trei trăiesc o minciună. Dragostea nu e pură, nu înnobilează, nu ridică statui și nu face lucrurile mai ușoare, din contră, complică totul. Asta însă nu îi știrbește din magie. E totală, arde, mistuie, consumă. Nu e frumoasă numai când e cu zâmbete, e frumoasă și când e cu lacrimi, cu durere, cu neputințe, cu frustrări și cu regrete. E mai reală, e mai aproape de viață. Nu trebuie să lase gust amar pentru că nu e ca în basmele cu care ne tâmpesc din fragedă pruncie, în care ea-i frumoasă și apare prințul … care și ăla e frumos și o salvează … și trăiesc fericiți până la … etc. etc. Dragostea nu ține cont de frumusețe, rase, religii, stare socială sau civilă, de morală sau bogății. Rațiunea tine cont de toate astea și ea e cauza pentru care nu totdeauna dragostea e cu happy end.

„Te-am părăsit pentru ca știam că nu te pot schimba niciodată ... De acum înainte fie ne vom găsi sufletele, fie ni le vom pierde.” (Pacientul englez, Michael Ondaatje)
 




16 comentarii:

  1. Mda, Eros cred ca uneori se amuza sa-si foloseasca sagetile alegand oameni la care nimeni nu s-ar gandi.
    Citeam ce ai scris si gandul mi-a fugit la aceea ca dragostea e unul din cele mai cantate simtaminte, desi nu e neaparat cel mai ales ingredient din tabloul sentimentelor umane. Nu cand vine vorba de amor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca e sa ne luam dupa mitologie, Eros era cam poznas :))) ii placea sa faca glume proaste.

      Ștergere
    2. ... ca sa continui :) e considerata a fi cel mai frumos sentiment uman, nu neaparat cel mai ales.
      care ar fi, in opinia ta, cel mai ales?

      Ștergere
    3. Cel mai ales sentiment uman? Tot dragostea. Daca este dezinteresata. :)

      Ștergere
  2. Si filmele se cam joaca, cu sentimentele oamenilor. Multi se lasa influentati de scenele din ele. Unii absorb, apoi se mira de ce nu le mai place ce aveau inainte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) bine spus, Robert. de fapt totul pleaca din copilarie cu basmele cu feti frumosi si cu printese.

      Ștergere
  3. Chiar daca totul pleaca din copilarie cand auzeam povesti cu Frumosa si Bestia sau Alba ca zapada si pitici ei , in care dragostea si iubirea avea mereu happy end la un momentdat implinesti o varsta la care ar trebui sa faci deoasebirea dintre povesti si realitate si poti sa iti faci o proprie parere despre iubire , dragoste si cum se fac copii .
    Daca dai vina pe povestiile copilariei ca relatia ta nu a fost perfecta asta arata doar ca inca nu esti pregatit/a sa cunosti acel sentiment .
    Da ai dreptate cand spui ca nu trebuie neaparata sa fie happy end pentru a a spune cu adevarat ca a fost dragoste , iar sintagma care spune ca daca te-a parasit inseamna ca nu te-a iubit e o prostie pt ca fiecare a iubit in felul sau daca s-a ajuns la o relatie acceptabila .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate multi idealizeaza sentimentul si asa cum spunea Robert mai sus, se lasa prea mult influentati de carti si filme, le iau prea in serios. E o lipsa de maturitate sau poate ca in viata asta care nu e prea roz, vor ceva roz.
      Multumesc de vizita.

      Ștergere
  4. Eu zic ca nu-i ok sa idealizezi prea mult si sa-l astepti pe Fat-Frumos, ca ramai asteptand. Pana la urma, toti suntem oameni. Unii mai rai, altii mai buni, unii mai urati, altii mai frumosi, etc.
    Si fiecare are, acolo, undeva perchea lui. Important e s-o gaseasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fond, cred ca fiecare isi cauta perechea, jumatatea. Necazurile vin din modul de abordare a problemei, unii-s prea pretentiosi, altii prea visatori, altii disperati sa nu ramana pe dinafara etc.

      Ștergere
  5. Sorry, Tina, eu cred in dragostea aia din basme. Si stii de ce? Pentru ca am simtito si stiu ca exista. Si chiar daca o sa ajung la 80 de ani, cautand-o, in carje, nu o sa-mi para rau sub nici o forma, pentru ca am alergat dupa cai verzi pe pereti in loc sa-mi fac o casa, o familie, un ferari, casatorit cu o zgripturoaica pe care nu pot da nici doi bani. Si o sa mor categoric fericit pentru ca, caii mei verzi pe pereti au fost unici si mai frumosi decat toate ferariurile, casele si copii celorlalti :)
    Dar asta is eu, asa ca nu va luati dupa mine ca nu-i a buna :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adi, nu stiu de ce cred ca nu m-am facut inteleasa, cred ca nu am reusit sa transmit exact ceea ce doream. Asta e senzatia pe care o am in urma comentariilor. Nu doar al tau. Nu am mimic contra iubirii din basme. Ar fi culmea. Ala e idealul. Atata doar ca nu sunt de acord cu cei care afirma ca numai genul asta cu happy end reprezinta sentimente adevarate si profunde, demne de luat in seama, iar o dragoste fara happy end nu e dragoste. Ceea ce voiam eu sa evidentiez e ca sentimentele pot fi frumoase si profunde si in imprejurari care nu sunt de basm, in situatii mai putin conveniente, cum sunt cele din Pacientul Englez, si ca tu ca persoana nu alegi cui iti dai inima. O dai pur si simplu, daca e sa o faci sincer, fara interese de nici un fel.

      Ștergere
    2. Nu nu! Te-am inteles perfect. Si cred ca si restul. Chiar ai perfecta dreptate. Numai ca dreptatea asta profund realista ii cam dureroasa si nu pot sa fiu de acord cu ea. Mai da-o in pizda masii de dragoste fermecatoare ce vine pe neasteptate, cu cine nici nu te-astepti...
      Dragostea-i sa-ti duci copilul de manuta la scoala, bucuros de minunatia ploii, de razele soarelui si sa te doara fix in pula, de apucaturile (sau lipsa lor) a partenerului de viata, pentru ca stii ca totu-i bine si asa va fi mereu. Si nici macar nu trebuie mult sa ajungi acolo. Dar mai bine hai sa complicam, nu? :D

      Ștergere
    3. Asa cum am spus, las sa defileze organele de data asta :)))

      Adi, multumesc ca imi dai dreptate, chiar daca nu esti de acord cu ideea. Toti am vrea ca totul sa fie bine si frumos mereu, dar stii si tu ca nu e. E adevarat ca nu trebuie mult ca sa ajungi acolo, teoretic, dar in practica stii bine ca nu-i asa intotdeauna. Toti ajungem la un moment dat, intr-o forma sau alta, sa cunoastem iubirea aia frumoasa, dar cati dintre noi reusesc sa o pastreze pana la final? Extrem de putini. Eu iti doresc sa gasesti ceea ce vrei.

      Ștergere
    4. Aaa, si daca ma urasti ca sunt prea rationala, sa stii ca nu-i bai, nu esti singurul :))

      Ștergere
  6. Eu am inteles foarte bine ce ai vrut sa spui si cred ca te-ai exprimat clar :)
    Dragostea doare. Mai devreme sau mai tarziu.....doare si e ciudata, cumplita , ravasitoare si....de multe ori o pierdem. O regasim transformata, stilata, schimbata sau imbatranita si credem ca-i aceeasi sau mai mare
    O iubire prea frumoasa ca sa fie adevarata...chiar asa si este

    RăspundețiȘtergere