marți, 7 februarie 2012

Filme de văzut 4 - Skins

Am văzut un film, mai zilele trecute. Nu e nou, ci destul de vechi. Așa sunt eu … întârziată J, dar mai bine mai târziu, decât niciodată.
Filmul se numește Skins și a fost lansat în 2002. A fost o adevărata aventură să-l găsesc pe net. Bineînțeles că nu l-am găsit nicăieri de văzut online. Iar de descărcat, abia l-am găsit, cu chiu cu vai, pe un site oarecum sigur.  Măcar bine că am reușit să îl văd acum înainte să mă ia ACTA sau SOPA de guler J. Nu e un box office, iar la noi nici măcar nu a ajuns, de aceea e și greu de găsit și are un subiect care nu prea încântă.
sursa foto
E o dramă. Eu l-aș numi mai mult decât dramă. E o crima împotriva unei nații, o crimă în țara care se bate cu pumnii în piept că este cea mai mare democrație din lume. E povestea vieții de zi cu zi în Rezervația Pine Ridge Indian, în Wounded Knee, South Dakota … of course USA. Rezervație … cum sună asta pentru loc în care trăiesc oameni??? Creat pentru a nu se pierde specia, ca la animale? E unul din acele locuri, în mijlocul a nimic, cu un peisaj dezolant, cu barăci și drumuri neasfaltate, locuri în care a fost împinsă populația nativă a Americii, prima națiune sau indienii. Aceia pe care noi îi numim amerindieni.
E greu de imaginat că în SUA poate exista o așa mizerie, mizerie cruntă în care se zbate 80% din populația nativă. În Rezervația Pine Ridge se trăiește ca în lumea a III-a. Depresia, violența, alcoolismul, drogurile și malnutriția, nedreptatea socială, bătaia de joc a guvernului, eroziunea lentă a moștenirii culturale sunt la ordinea zilei. Electricitatea, telefonul sau apa curentă sunt de domeniul SF.
Filmul are la bază cartea cu același nume, “Skins”, a lui Adrian C. Louis, american nativ, care în prezent locuiește în Rezervația de la Pine Ridge. Regizorul și actorii aparțin și ei populației native. Filmul e autentic și șocant. Povestea în sine e simplă, e drama unei familii. Relația complicată dintre 2 frați. Unul omul legii, celălalt, veteran al războiului din Vietnam, alcoolic înrăit, fară capătâi, trăind doar pentru porția zilnică de alcool. La prima vedere pare plicticos, dar nu e. E șocant și captivant, te irită și te atrage. Dacă nu excelează prin acțiune, în priviinta relațiilor interumane, sentimente, trăiri interioare, e de nota 10, iar actorii principali, cei doi frați, Graham Greene și Eric Schweig, fac un rol excelent. 


3 comentarii:

  1. E un film care demonstreaza ca marea lume libera foloseste sisteme dictatoriale si metode abjecte spre a ingenunchia o minoritate? De ce nu ma mira? Unii obisnuiesc sa declame exact lucrurile in care cred cel mai putin, strict pentru imagine.

    RăspundețiȘtergere
  2. cam asa ceva. genul ala care matura si ascunde gunoiul sub pres, si vai ce gospodina-gospodinelor e.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, te rog, voi avea nevoie in weekend. Multumesc. :)

    RăspundețiȘtergere