marți, 27 septembrie 2011

Romania ... land of horror

Fac cu capul! Gata! Am ajuns la limita rabdarii. Nu mai poti sa deschizi televizorul, sa citesti un ziar sau un site de stiri fara sa gasesti cel putin o stire despre ce au mai facut sau ce au mai furat tiganii din Romania. Ma puteti numi rasista sau cum vreti voi, ca nu ii numesc rromi ci tigani. Ma dezbar greu de obiceiuri de-o viata si mai ales ca termenul asta de rrom naste mari confuzii. N-am auzit pe nimeni, oameni de rand, nu “capete luminate”, care sa ii numeasca rromi, nici in tara, nici in alta parte. Sunt peste tot “gipsy”, “gitan”, “cigano”, “gitano”, “zingaro”etc. Termenul de rrom, relativ nou, inventat pentru ca celalalt e considerat “jignitor”. Adica ce se schimba prin termenul asta utilizat de peste 2000 de ani? E aceeasi Marie cu alta parie, doar, nu? Asa ca, daca vreti sa ma criticati pentru asta, sunteti liberi sa o faceti.
Nu e zi lasata de la Dumnezeu in care sa nu mai faca ceva, rau, bineinteles.  Acum ultimile stiri ca au prins doua pirande la furat de bijuterii si ca in Franta tiganii romani mainifesta pentru “demnitate si educatie fara fronteire”, dupa cum scrie pe pancardele lor.
Nu asta ma irita, pentru ca am acceptat deja ca asta-i situatia, asa sunt si pace, iar cine are obligatia si datoria de a face ceva, nu face nimic. Nu inteleg insa reactia din comentariile pe care le gasesc pe site-uri. Ca de ce nu se specifica domle’, clar ca nu sunt romani ci sunt tigani. Ce importante are apartenenta etnica a individului cand pe buletinul sau pasaportul lui scrie mare, sa vada tot prostul ROMANIA. Poate sa fie el de orice natie, daca acolo scrie Romania, nimic nu mai conteaza pentru autoritatile respective. E roman. La fel ca mine, ca tine, ca noi toti si toate oalele se sparg in capul nostru, ale celorlalti.
Autoritatile romane nu fac nimic. Noi? Ce putem face? Ne revolta, dar ce sa facem? Ne asculta cineva cand spunem ca nu suntem toti asa? Am mai spus intr-un post, aici, ca pe afara e mai bine sa nu spui ca esti roman. Mai bine spui ca esti din Kolkolunga. Ai mai multe sanse sa fii tratat cu respect si sa ti se acorde o oarecare incredere.
Sa iesim in strada ca bulgarii, sa le punem foc? In toata nebuneala cu bulgarii m-a distrat o chestie. Unul din tiganii bulgari zicea ca “Tarul Kiro”, al carui nepot a declansat conflictul, nici macar nu e bulgar, ci e un simplu tigan caldarar venit din Romania. Pana si asta e roman! Pana si ei intre ei se acuza ca sunt “romani”.
Iar francezii, care acum fac atata caz de tiganii din Romania sa ma mai lase dracului in pace. Dupa Revolutie ii luau in brate si ii pupau si pe stanga si pe dreapta, compatimindu-i si acuzandu-ne pe noi. Cine isi mai aminteste de acum vreo 20 de ani cand s-a introdus televiziunea prin cablu, erau o gramada de posturi frantuzesti, TV 5, M6, TV Arte etc. Eu, una, m-am saturat pe TV Arte cate documentare am vazut facute de francezi despre tiganii din Romania, ce-i mai compatimeau, ce mai debitau indivizii aia pe acolo ca sunt marginalizati si lipsiti de drepturi etc. de imi venea sa arunc televizorul pe geam. Acum nu le mai place de ei? Sunt aceeasi pe care ii ridicau ei in slavi acum 20 de ani. De ce nu le mai place? Ok, noi nu suntem capabili sa rezolvam problema. De ce nu o rezolva ei? Sau de ce nu ne arata cum s-o facem, daca sunt asa destepti. De acuzat si aratat cu degetul e usor.
Si alte tari au aceeasi problema cu tiganii lor. Nu asa de grava ca la noi, e adevarat, dar au. Acum nu vorbesc din auzite, ci ma refer strict la ce cunosc, locuri unde am trait ani, astfel incat sa imi pot forma cat de cat o idee despre situatie. Nici ei nu au incredere in tiganii lor, ii evita. Nici ei nu se amesteca cu tiganii, sunt blocuri intregi locuite exclusiv de aceasta etnie, blocuri pe care numai privindu-le iti dai seama ca e ceva diferit acolo fata de restul orasului. E aspectul ala pe care noi il numim “tiganie”, neingrijit, imprasitiat, cu totul la vedere etc. Si la ei se bat cu sabii si se impusca ziua in amiaza mare, de zici ca esti in Vestul Salbatic. Si asta se arata la stiri. Si nu sunt din Romania, sunt de-ai lor.  A, ceea ce nu au ei … nu au tigani cu palate de miliarde si 2-3 mertane sau BMW la poarta, dar nu platesc impozite, apa, gaz, curent, dar au toate facilitatile in casa si se mai duc si la stat sa ceara ajutoare. Acolo daca ceri ajutor trebuie sa demonstrezi clar ca ai intr-adevar nevoie de el, iar tu, locuind intr-un palat si cu mertanul la poarta nu o sa obtii niciodata acel ajutor, chiar daca, oficial, nu ai nici un fel de venit. Si trebuie sa isi plateasca impozitele si taxele la fel ca oricare cetatean. Si si le platesc. Asta-i diferenta. Dar atata timp cat la noi legea doarme … sa nu ne miram.
Nu vreau sa incriminez o intreaga etnie. Am cunoscut si un om adevarat printre ei. Un om pe care vecinii si comunitatea il respectau pentru integritatea lui, desi tigan. Om simplu, de la tara, muncitor, om care a tinut cu dintii ca fetele lui sa faca scoala si sa aiba un viitor mai bun. Una a reusit, cealalta s-a maritat cu unul “lung de mana” si a venit sa traiasca cu parintii ei, pentru ca nu aveau unde. Ginerelui nu-i placea munca, desi socrul ii gasise serviciu si se tot tinea de ce stia el mai bine … de  furtisaguri. Batranul l-a prins de multe ori cu lucruri furate si tot de atatea ori s-a simtit rusinat mergad cu el la casele victimelor sa inapoieze obiectele si sa isi ceara el iertare. Se simtea el vinovat pentru faptele celui pe care il adapostea.  Iar oamenii nu ii faceau reclamatie idiotului tocmai datorita batranului, pentru ca il stiau de-o viata, om corect. A tot incercat socrul sa “il dea pe brazda”, dar fara succes si intr-o zi i-a spus clar ca s-a saturat sa il mai faca de rusine si i-a aratat poarta.
Dar e doar unul! E ca o picatura intr-un ocean.
Asa ca atata timp cat autoritatile se fac ca ploua, cand e vorba de tigani si ei fac ce vor pentru ca legea doarme, iar ei isi fac propria lege, sa nu ne miram ca suntem tratati asa cum suntem. M-am saturat de vorbe goale si de idioti care vin pe la tv si iti vorbesc o ora fara sa spuna nimic concret si dau doar sfaturi. De sfaturi, Slava Domnului, suntem satuli.

9 comentarii:

  1. Nu te consider rasista, pentru ca si eu le spun tot tigani. Ai dreptate cand spui ca toata lumea tot asa ii numeste... in afara de stirile de la tv, nici eu n-am auzit pe nimeni dezmierdandu-i rromi.
    Ma deranjeaza si pe mine stirile despre ei. Sunt pro toleranta, dar totul are o limita. De ce sa umblam cu cioara vopsita si sa ne laudam ca-i pasare lira? Am ajuns la concluzia ca noi, romanii, suntem mai discriminati decat toate natiile care locuiesc pe teritoriul tarii noastre. Tiganii degeaba striga ca sunt descriminati, ceea ce se intampla este doar rezultatul felului in care se comporta pe unde se duc.
    Romanii romani insa, au si ei partea lor de vina. Multi au copiat un comportament care nu le face nici o cinste si pe unde ajung, se poarta la fel ca si tiganii. Nu generalizez, sa fie clar. Sunt oameni si oameni.
    In ceea ce priveste amestecul francezilor in treburile noastre... as spune ca lor li se potriveste de minune zicala aceea cu cainele si drumul lung.
    Cu restul tarilor e mai greu, dar atata vreme cat ii avem europarlamentari pe becali, vadim, un adrian severin fara pic de demnitate si fiica cea mica a presedintelui... dam dovada ca meritam toate suturile in dos pe care le primim. Suntem un popor de tigani... de romani tiganizati carora le displace munca, care nu se gandesc decat la cum sa prinda potul cel mare peste noapte, care isi cumpara cea mai scumpa masina fara sa aiba cu ce s-o intretina (apoi injura statul ca-i pune taxe prea mari)...
    ... as mai scrie, dar ma tem ca sunt oarecum incoerenta. Oboseala isi spune cuvantul, asa ca imi cer scuze daca m-am abatut de la ideea centrala a articolului tau, nu prea ma pot concentra. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu, Dara, nu te-ai abatut deloc de la subiect si nu trebuie sa iti ceri scuze. ai punctat foarte bine niste aspecte care lipseau in postarea mea si ma bucur ca ai facut-o.
    cat despre romanii care se tin de magarii prin alte tari, crede-ma ca cunosc bine situatia. nu "le tin palma" romanilor. am vazut zeci de romani judecati pentru furt, si erau romani-romani, nu tigani din Romania. stii ce m-a socat cel mai tare? faptul ca nu aveau nici un fel de remuscare, zambeau ca si cum erau la sedinta foto, nu arestati pentru furt, talharie sau alte delicte si afisau un aer din ala flegmatic, plictisit, de vedeta mioritica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, dar romanii sunt buricul pamantului si unii au stofa de vedeta, asa ca 15 minute de faima (castigata intr-un mod nepotrivit) sunt binevenite oricum. Daca tiganii sunt tinuti pe brate, cu toate prostiile pe care le fac, de ce nu ar capata si ceilalti aceeasi atentie. Toti cioflingarii au descoperit ca sunt fotogenici in pozele profil/fata. Toti prostii au tupeu si le dau peste nas celor care au dorinta de a invata, de a face ceva, de a schimba ceva... si stii de ce? Pentru ca li se permite. Pentru ca daca ai bani, poti face rost si de onoare, si de un trecut curat ca lacrima, de diplome, doctorate... s.a.m.d.
    Ce legi avem? Si daca le avem, se respecta?
    De aia merg toate cum merg... pentru ca gandim cum gandim, pentru ca avem politicienii pe care ii avem, pentru ca nu avem dorinta de a schimba ceva, pentru ca e mai usor sa intrebi daca-s muiati pesmetii decat sa pui mana pe cutit si sa tai chiar tu painea.
    Problema tiganilor era aceeasi si acum 20 de ani, numai ca nu se mediatiza atat. Nu e vorba ca nu vor sa se schimbe. Ei sunt asa cum sunt, au traditiile si obiceiurile lor, plus un mod de a gandi total diferit de al nostru. Asa cum noi suntem revoltati ca UE vrea sa interzica taiatul porcului de Ignat, asa nici ei nu pot renunta la anumite chestii legate de traditie. Asa cum bine ai punctat, la unii pana si furtul e o traditie, o au in sange si nu pot renunta.
    Faptul ca mai sunt si oameni diferiti e de laudat, dar cu o floare nu se face primavara.
    Ideea este ca ar fi de preferat ca tiganii sa fie lasati in pace si cei care pot, sa se ocupe de problemele reale cu care se confrunta poporul. Cursul Dunarii nu/l poate schimba nimeni, oricati bani si oricata putere politica ar avea. Ea va avea acelasi izvor si peste 150 de ani. Doar daca nu seaca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Suntem balcanici si nu stiu ce sa spun, din pacate sau din fericire? Pe undeva ma duce gandul la filmele lui Kusturica, care zugravesc atat de bine esenta noastra balcanica... Fara doar si poate exista la tigani aceea libertate specifica numai lor, libertate ce ne macina si ne roade si pe noi si pe occidentali. Traiesc dupa regulile si principiile lor si nu stiu de ce am impresia ca intre ei nu se fura...Ce nu-mi place la ei, e ca majoritatea nu se spala.

    RăspundețiȘtergere
  5. politicienii sunt prea ocupati cu propriile interese si cu umplerea propriilor buzunare ca sa se mai gandeasca la altceva. legea? se aplica doar pentru unii, in general pentru cei fara bani, iar daca ai bani, cumperi orice, chiar orice.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sunt rasista cand vine vorba de tigani, recunosc. Spre deosebire de tine, nu am vazut nici macar unul care sa munceasca, sa nu fie nesimtit, hot si imputit. Daca ar veni acum un Tepes sa-i traga pe toti in teapa nu m-as supara deloc.
    Din pacate pe viitor s-ar putea sa ne depasesca numeric avand in vedere ca se inmultesc exponential fata de noi. Sper sa nu apuc ziua aia.

    RăspundețiȘtergere
  7. lasa ca nici au nu am vazut decat unul. asta e ca si cum nu ar exista. cu siguranta ne vor depasi numeric. noi ne gandin de zece ori inainte sa facem un copil. daca avem ce sa-i oferim etc etc. ei nu. toarna precum iepurii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bag si eu intre femei rele :) dar n-am ce face, cineva trebuie s-o faca! Voi porniti un alt razboi si ne trimiteti la lupta :) iar noi mergem ca gogomanii... Inafara de faptul ca majoritatea put, n-am nimic cu acesti oameni parandumi-se liberi si in treaba lor, cu obiceiurile si traditiile lor intradevar diferite. Cat despre furat, se fura la nivel mult mai mare si mascat, macar ei fura pe fata. Iar faptul ca se inmultesc ar trebui sa luam exemplu, csa nu ne taie :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Adrian, nu e razboi. tie ti se par ok pentru ca, dupa cate inteleg, nu ai avut probleme datorita lor. nu te-a catalogat nimeni drept tigan cand ai spus ca esti roman, nu te-a inconjurat gasca de 7-8 tigani, facand cerc in jurul tau in timp ce unul te buzunarea. iar eu singura, femeie, ce era sa fac? m-am uitat la ei cum ma buzunareau. crezi ca a sarit cineva sa ma ajute? nu. ma revolt? da, dar cu motiv.

    RăspundețiȘtergere