24 martie 1905. Murea Jules Verne.
sursa foto |
Nu știu alții cum sunt … vorba lui Creangă, dar eu l-am iubit pe Jules Verne. Mi-a încântat copilăria și adolescența, m-a făcut să visez cu pasiune (poate chiar prea mult), să văd cu ochii minții lumi necunoscute, lumi fascinante, lumi fermecate. Maestru al povestirii, vrăjitor al cuvintelor, Jules Verne a fost primul scriitor care m-a făcut să vreau să îi citesc toate poveștile. Și aproape le-am citit. De fapt, am citit tot ce se publicase în România la vremea respectivă. Preferatele mele? Majoritatea. Dar aș enumera: Ținutul blănurilor, Căpitanul Hatteras, O călătorie spre centrul pământului, Indiile negre, Doi ani de vacanță … și toate celelalte. Cred că orice copil ar trebui să citească Jules Verne. Nu pentru că e cotat ca fiind unul dintre scriitorii care au marcat literatura universală, ci pentru că scrierile lui sunt admirabile, magice.
De-a lungul timpului unele din operele sale au fost și ecranizate, iar unele dintre ecranizări sunt chiar reușite, ca de ex. O călătorie spre centrul Pământului (cu Treat Williams) sau Ocolul Pământului în 80 de zile (cu Jackie Chan) chiar dacă nu respectă ad-litteram cartea.
(Văd că Adevărul republică lucrările lui Jules Verne.)
Da, e si pacat sa nu-l citesti pe Jules Verne in copilarie. Pacat ca copii astia nu mai citesc deloc. Nici Jules Verne si nici altceva.
RăspundețiȘtergereCa bine zici, chiar nu mai citesc deloc. Stiu vreo cativa care nu au citit nici macar o carte in viata lor si sunt deja la liceu. trist.
ȘtergereBun scriitor, Tina. Mi s-a facut dor de copilarie citindu-te. :)
RăspundețiȘtergereNu numai tie ti-e dor ...
Ștergere