luni, 25 iulie 2011

Soare si culoare II. Lisabona, Portugalia

 
Lisabona te incanta in o mie de feluri. Culoare, arhitectura veche, moderna si futurista, toate la un loc, intr-o combinatie armonioasa care nu iti zgarie privirea si nu iti smulge grimase. Alegerea iti apartine, traditie sau modern. Fiecare pe gustul lui. Erau prea multe de vazut, iar timpul prea putin, asa ca am pornit in goana nebuna sa-mi incant ochii cu cat mai multe din frumusetile si ciudateniile pe care le ofera, sa experimentez cat mai multe senzatii si sa degust din bunatatile traditionale.

Mancarea este buna. In principiu folosesc aceleasi alimente, dar preparate altfel, mai sanatos cred eu.
Supele sunt diferite si mi-a fost destul de greu sa ma obisnuiesc. In principiu, nu sunt amatoare de supa, iar supele portughezilor sunt ca supa crema care mie imi place si mai putin. Asa ca dupa doua incercari am renuntat. Au doar un fel de supa asemanatoare cu supa noastra de pui cu taietei, restul sunt exclusiv din legume iar la sfarsit se paseaza. Dar au o multime de alte mancaruri delicioase. Dupa o informare scurta am aflat ca mancarea traditionala este pestele, codul mai exact, bacalhau in portugheza, si pe care il prepara intr-o multime de feluri. Cu smantana este exceptional. O alta specialitate pe care am adorat-o este Francesinha, mii de calorii cu un gust exeptional dat de un sos special care se prepara cu bere. Nu am aflat reteta sosului, din pacate, bucatarii isi pazesc bine secretele.
 
Ceea ce am adorat efectiv referitor la mancare sunt produsele de patiserie. O gama extrem de diversificata, forme si arome diferite, incat eram intr-o mare dilema de fiecare data cand ma aflam in fata unei vitrine cu astfel de produse. Niciodata nu stiam ce sa aleg. Le-as fi vrut pe toate, dar stomacul meu cu siguranta nu ar fi facut fata.
Prajiturile, in schimb, nu m-am putut obisnui cu ele. Nu sunt insiropate, sunt seci, doar blat si crema. Cu toate ca au sute de sortimente, culori, forme si arome, nu m-am putut obisnui. Si totusi am gasit una care m-a facut sa mai pun ceva calorii ca si cum nu ar fi fost destule deja, o prajitura din biscuiti cu crema, Bolo de bolacha, extraordinara. Desi la auzul biscuitilor cu crema de cafea m-am cam strambat, prima inghititura m-a facut sa-mi inghit strambatura. Era grozava.
Cuvintele sunt neindestulatoare si imaginile insuficiente pentru a exprima senzatii. Lisabona trebuie experimentata, fiecare vede frumosul in maniere diferite, dar un lucru e sigur, ai de unde alege si ar trebui sa fii de-a dreptul mofturos sa nu iti placa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu