luni, 25 iulie 2011

Soare si culoare III. Batalha, Portugalia

 
Desi in Lisabona oriunde ai intoarce capul gasesti ceva care sa iti incante ochiul, ceea cea m-a impresionat cel mai mult si m-a lasat fara cuvinte, nu se gaseste in Lisabona ci undeva spre nord la cca 140 de km, intr-o localitate numita Batalha (batalie).
 


Constructia manastirii de la Batalha a inceput in 1386 ca multumire adusa Maicii Domnului pentru victoria contra spaniolilor in Batalia de la Aljubarrota si s-a incheiat abia in 1517. In prezent, Batalha e patrimoniu UNESCO si una dentre cele 7 minuni ale Portugaliei. 
Manastirea Santa Maria da Vitória, mai cunoscuta ca Manastirea de la Batalha este o adevarata splendoare care te lasa mut prin grandoare si ornamente. Este diferita de restul arhitecturii portugheze, construita in stil gotic final sau gotic tarziu portughez este bogat ornamentata, ca si cum cineva ar fi aruncat deasupra-i un imens sal de dantela fina, mestesugit realizata de o dantelareasa experimentata.
Stiu ca vor exista destule voci care sa ma contrazica, dar asta e opinia mea si mi-o sustin: Manastirea de la Batalha este cel mai spectaculos monument al Portugaliei si nu numai al Portugalei, as zice eu. Nici Manastirea Ieronimilor din Lisabona si nici Palacio da Pena, nici Turnul din Belem si nici o alta constructie din mostenirea arhitecturala a Portugaliei nu se poate compara cu Batalha. Doar la vederea Manastirii de la Alcobaça am uitat din nou sa respir pentru cateva secunde, dar senzatia nu a mai fost la fel de puternica. Inainte sa vezi Batalha totul ti se pare uimitor. Dupa ce vazi Batalha … toate celelalte isi pierd din stralucire, devin oarecum mici, nesemnificative.
 
  Daca ar fi sa folosesc un singur cuvant pentru a exprima senzatia pe care ti-o da vederea acestei minunatii, i-as copia pe portughezi, atunci cand vor sa exprime un superlativ absolut, si as afirma: “Espectáculo!”


 

2 comentarii: